top of page

Teatteritaiteen perusopetus (musiikilla höystettynä)

Sipoon kunnan teatteritaiteen perusopetusta tarjoaa Musiikkiopisto Sipoossa. Lastenkulttuurikeskus Lilla Villanin tiloissa tapahtuvasta teatteritaiteenopetuksesta vastaavat Musiikkiopiston draama- ja musiikkipedagogi yhteistyössä. Tunneilla kehität ryhmätyö-, keskittymis- ja vuorovaikutustaitoja, harjoittelet tarinankerronta ja roolin rakentamista, tutustut teatteritaiteen perusasioihin ja kokeilet esitysten valmistamista.

Suomenkieliset ryhmät:

Opettajina draamapedagogi Reetta Myyrä ja muusikko Liisa Kuparinen.

Stage I
7-9 -vuotiaille (60 min)
Keskiviikkoisin klo 14
-15
 Lilla Villanissa
Kurssimaksu 80 €/lukukausi


Stage II
10-12 -vuotiaille (2 x 45 min)
Keskiviikkoisin klo 15:15-16:45
Lilla Villanissa
Kurssimaksu 100 €/lukukausi


Stage III
Yli 13 -vuotiaille (3 x 45 min)
Keskiviikkoisin klo 17:00-19:15
Lilla Villanissa
Kurssimaksu 140 €/lukukausi

image2.jpeg

Ilmoittautuminen
Suomenkieliset ryhmät keskiviikkoisin, ajalla 6.9.-20.12.2023,
kevälukukausi alkaa 10.1.2024.


Musiikkiopisto Sipoossa:
https://psmo.eepos.fi/#/forms


3x2-taidehanke
 

Lilla Villanin kehittämä 3×2–taidehanke käynistettiin syksyllä 2017. Ensimmäinen Sipoon kunnan opetustoimen kanssa yhteistyössä toteutettu hanke sai kouluissa positiivisen vastaanoton. Taidehankkeesta on muodostunut pysyvä toimintamalli, joka tavoittaa kaikki neljäsluokkalaiset sipoolaiset. 3×2–taidehanke pitää sisällään taide-elämyksen Lilla Villanissa ja kaksi työpajaa.

3x2-taidehankkeen Letti-monta tapaa olla, draamanatyöpajoissa syksyllä 2020 ja 2021 Sipoon 4. luokkien oppilaat pohtivat omaa ainutlaatuisuuttaan ja ikuistivat sen valokuvaan.

236312681_3998336846955421_3068456997493358773_n.jpg

Oppilaat saivat itse määritellä oman erityisyytensä ja asettua kuvaan haluamallaan tavalla. Valokuvista tektiin valokuvanäyttely joka oli esillä Lilla Villanissa marraskuussa 2021.

 

Lukukaudella 2019 vierailun kohteena oli Miksi mörkö hymyilee -näyttely Lilla Villanin vintillä. Esitysten jälkeen taideoppaat eli opetuksesta ja opastuksista vastaavat taiteilijat vetivät kahden oppitunnin mittaisen kokonaisuuden, jossa työskenneltiin musiikin, draaman ja sanataiteen keinoin. Opetusta annettiin sekä suomeksi että ruotsiksi.

 

3×2–taidehanke tukee koulun tekemää työtä. Opettajat ovat mukana seuraamassa tunteja ja voivat näin saada ideoita ja toimintamalleja omaan opetustyöhönsä. Oppilaita kannustetaan luovaan toimintaan ja ilmaisuun. Hanke on jo onnistunut tavoitteissaan: se on tuonut koululaisille onnistumisen tunnetta, iloa ja itsevarmuutta. Yhdessä tekeminen on vahvistanut luokan yhteishenkeä.

Työryhmä: 

Anne Lihavainen, Tiina Kolehmainen, Ellu Öhman, Lotta Ahlbäck,  Laura Karén (Lilla Villan) och Riikka Strandström (Sipoon kunta)

Forumnäytelmän käsikirjoitus syntyi sipoolaisten nuorten ajankohtaisista aiheista, joihin he toivoivat jonkinlaista muutosta. Syksyllä 2021 fasilitaattorit Reetta Myyrä (suomeksi) ja Ellu Öhman (ruotsiksi) tekivät taustatyötä, kohtaamalla ja haastattelemalla nuoria sekä perehtymällä nuorisotutkimuksiin ja nuorisokulttuurisiin ilmiöihin sekä kuultiin nuorten lähellä olevien aikuisten ajatuksia. 

 

Tämän taustatyön pohjalta näytelmän ohjaaja Reetta Myyrä käsikirjoitti esinäytelmän, jota työstettiin interaktiivisesti nuorten kanssa. Forumteatteriesitykset toteutettiin luokka kerrallaan keväällä 2022 ja 2023. 

forumteatteri

 

Lapsellisia unelmia?

Forumteatteria kaikille 9-luokkalaisille Sipoossa

Foorum työryhmä 2.jpg

Tavoitteena on osallistavan draamatyöskentelyn avulla työstää nuorille ajankohtaisia aiheita, herättää keskustelua ja miettiä vaihtoehtoisia tapoja toimia, jotta nuorilla olisi eväitä vaikuttaa huonoon kohteluun ja omaan elämänhallintaan. Etäännytetyn työskentelyn avulla tulee kuin vahingossa pohtineensa myös omaa elämäänsä. Toiveena on, että jokaisen luokan mukana olisi oma opettaja, joka voisi mahdollisesti jatkaa aiheen työstämistä oppilaiden kanssa ja olisi ainakin tietoinen ryhmän prosessista.

 

Hanketta tukivat Varoboden-Osla ja Brita Maria Renlund säätiöt. 

Toiveissa on, että Forumteatterista tulisi jokavuotinen taidekasvatushanke 9-luokkalaisille.

 

"Rupesin ajattelemaan, että tällaisia forumteattereita pitäisi olla useimmin, sillä ne todella auttavat keskustelemaan tärkeistä aiheista."

 

"Kohtaukset olivat kuin suoraan oikeasta elämästä, kun ne oli ensin näytetty oli niihin helppo samaistua."

 

" Oppilaiden osallistuessa sai myös itse pohtia asemaa vastaavanlaisessa tilanteessa. Keskusteluja käytiin ohjaajan tuella, joka helpotti ja sujuvoitti keskustelua"

 

"Pohdin lähes kaikkea esittävää omaan elämään ja sitä miten toimisin tilanteissa."

Lilla-Villanin-3x2-taidehanke-kuva-4-foto-Laura-Karén.jpg

Taidetestaajat

 

Taidetestaajat on Suomen suurin kulttuurikasvatusohjelma, joka tarjoaa kaikille Suomen kahdeksasluokkalaisille ja heidän opettajilleen 1–2 vierailua lukuvuodessa korkealaatuisen taiteen pariin. Toimintamme tavoittaa vuosittain yli 65 000 henkeä, kaikista Suomen kunnista. Vierailujen määrä ja kohteet vaihtelevat lukuvuosittain saamastamme rahoituksesta riippuen.

Lilla Villan koordinoi Itä-Uudenmaan kahdeksasluokkalaisten taide-elämyksiä vuosina 2017-2020.

 


www.taidetestaajat.fi.

www.konsttestarna.fi

www.lastenkulttuuri.fi

bottom of page