top of page

Omat tuotannot

Kulttuuritalo Lilla Villan on monipuolisen lastenkulttuurin sisällöntuottaja. Kaikki teatterituotannot esitetään suomeksi ja ruotsiksi ja ne ovat vierailleet monissa teattereissa ja teatterifestivaaleilla.

Foorum työryhmä 2.jpg

Forumteatteri (2022)

‘Voiko nuoren unelmat olla vääränlaisia?'

Forumteatteri on alunperin Augusto Boalin kehittämä osallistavan teatterin menetelmä, jota kutsutaan myös sorrettujen teatteriksi. Forumteatterityöskentelyssä oppilaat näkevät aluksi taustatyöhön pohjautuvan esinäytelmän, jonka jälkeen fasilitaattori pohtii ryhmän kanssa esityksen teemaan liittyviä kysymyksiä, kuten miten päähenkilö voisi vaikuttaa kokemaansa sortoon ja muuttaa tapahtumien kulkua. Forumtyöskentelyssä oppilaat ovat oman elämänsä asiantuntijoita ja korvaamalla tai antamalla ohjeita päähenkilölle, he simuloivat oikean elämän monimutkaisia valintatilanteita. Tavoitteena on avata keskustelua ja nähdä vaihtoehtoisia tapoja toimia. 

 

Forumnäytelmä pohjautuu työryhmän tekemään taustatyöhön, jossa sipoolaisia nuoria on haastateltu ajankohtaisista haasteista ja nuoriin kohdistuvasta huonosta kohtelusta. Nuoria on kohdattu mm. nuorisotalolla, nuorisovaltuustossa ja vuorovaikutteisessa draamatyöpajassa. Fasilitaattorit ovat myös keskustelleet yhden yläkoulun kuraattorin ja opinto-ohjaajan kanssa yhdeksäsluokkalaisten tärkeistä teemoista koulun aikuisten näkökulmasta tarkasteltuna. Tämän lisäksi työryhmä on myös perehtynyt uusimman kouluterveystutkimuksen tuloksiin koskien Sipoon yhdeksäsluokkalaisten hyvinvointia.

 

Hankkeen ohjaajana, näytelmän käsikirjoittajana sekä suomenkielisten forumesitysten fasilitaattorina toimii teatteri-ilmaisun ohjaaja Reetta Myyrä. Reetan työparina toimii teatteri-ilmaisun ohjaaja ja sanataideohjaaja Ellu Öhmän, joka taustatyön lisäksi fasilitoi ruotsinkieliset esitykset. Näyttelijöinä hankkeessa toimivat näyttelijät Gogo Idman, Henrik Heselius ja Iiris Autio.

 

Hanke toteutettiin yhteistyössä Sipoon koulutoimen kanssa ja siihen osallistuu kaikki Sipoon yhdeksäsluokkalaiset kevään 2022 aikana. 

Trio Continuo Pariisilaishattu.jpg

Trio continuo - pariisilaishattu (2018)

Pariisilaishattu on Zacharis Topeliuksen kirjoittama satu, jossa esineet tehdään eläviksi, tunteviksi ja ajatteleviksi. Omahyväisyys ja itsekkyys ovat tämän tarinan keskeisimmät teemat. Esityksessä yhdistyvät kolme eri taiteenlajia: cembalon soitto, tarinan kerronta sekä kuvataide. Musiikki ja tarina vievät kertomusta vuorovaikutteisesti eteen päin. Jokaisen esityksen aikana syntyy uusi maalaus tarinan aikana syntyneiden tunnelmien pohjalta, improvisoiden. Kokonaisuutta voi myös kutsua melodraamaksi, ilman romanttisen rakkauden huntua. Teos soveltuu kaiken ikäisille.

Pariisilaishattu on osa 3x2 –taidehanketta. Teos soveltuu myös kiertue-esitykseksi palvelutaloihin. Työryhmä: Anne Lihavainen kertoo tarinan, Tiina Kolehmainen piirtää samanaikaisesti kuvia tarinasta ja tarinaan ja  muusikko Alvaro Miranda soittaa cembaloa.

Esitys on valmistunut yhteistyössä Nukketeatteri Ofelian kanssa.

Asfalttienkelit_Sarah_fotoLarsKastilan.jpg

Asfalttienkelit (2016)

Koskettava ja ajankohtainen näytelmä kertoo suomenruotsalais-pohjoisafrikkalaisen muslimiperheen tyttärien, Leilan ja Samiran tarinan.

Asfalttienkelit perustuu Johanna Holmströmin kirjaan Asfaltsänglar.

Asfalttienkelit etsii armoa ja anteeksiantoa kärjistyneestä todellisuudesta, jossa ennakkoluulot ja stereotypiat tulevat miesten ja naisten, muslimien ja kristittyjen, uskovien ja ei-uskovien, uus- ja kantasuomalaisten, ystävien ja jopa perheenjäsenten väliin.

“Melkein uskoin sen: Että koska olen tyttö ja muslimi ja niiden mielestä vielä ulkomaalainenkin, niin minun aivoni ovat jotenkin huonommat. Melkein.”

Dramatisointi ja ohjaus: Salla Leino
Visualisointi: Nina Mansikka
Valosuunnittelu: Pekka Pitkänen
Äänisuunnittelu: Sanna Salmenkallio
Rooleissa: Kaisa El Ramly, Anna Kuusamo ja Olli Haataja

Erkat ja tavikset.jpg
174d73_aec05fe7a6cf4a238ec9ebb40685d4e9~mv2.jpg

Letti (2021)

LETTI - esitys monista tavoista olla
Lilla Villan toi näyttämölle uuden, lapsille ja heidän aikuisilleen kirjoitetun nykynäytelmän. Lea-palkittu näytelmäkirjailija Paula Salmisen teksti lähti liikkeelle sukupuolesta ja päätyi moninaisten identiteettien, fantasian ja luovuuden teemoja villisti, ihmetyttävästi ja pelottavastikin pyörittävään, sadunomaiseen maailmaan, jossa hiukset kasvavat ja kasvavat, kielloista huolimatta. Näytelmän keskiössä on Letti, lapsi, jonka hiukset ovat ilmiömäisen pitkät. Letti ja hänen äitinsä vaeltavat etsimässä paikkaa, jossa kukaan ei pyrkisi määrittämään ja määräämään heitä, mutta päätyvät rajoja ja normeja rakastavan, eläköityneen kampaajan yksin asuttamaan kylään. Mahtavatko nämä erilaiset ihmiset mahtua samaan paikkaan?

 

Lavalla: Marielle Eklund-Vasama, Hanna Raita-aho & Tuukka Vasama
Käsikirjoitus: Paula Salminen

Ohjaaja: Salla Leino

Lavastus: Lotta Esko

Video- ja valosuunnittelu: Ville Virtanen

Äänisuunnittelu: Petter Korkman

Tuottaja: Laura Karén

 

Letti/Flätan on ollut Lilla Villanin ohjelmistossa syksyllä 2020 ja 2021. Keväällä 2022 teos vieraili Oulun Lastenteatterifestivaalilla ja Kouvolan Kuulas-festivaalilla.

Tähköpää Rapunzel.jpg

Tähkäpää / rapunzel (2018)

Tähkäpää on interaktiivinen teatteriesitys 6.–9.-luokkien koululaisryhmille.

Esitys pohtii yhdessä yleisön kanssa itsemääräämisoikeutta. Mihin pitää suostua? Mihin ei tarvitse suostua? Miksi Tähkäpääsadun sankaritar suostuu niin helposti muiden tahtoon? Äiti ja isä luovuttavat lapsen noidalle, noita laittaa tytön torniin ja prinssi hakee nuoren neidin tornista ja tämä kaikki on Tähkäpäälle ihan ok. Vai onko?

Yleisö saa kommentoida ikiaikaista satua ja lopuksi myös muuttaa sen kulkua. Esitys on kuin peli, jossa voi välillä olla aikalisä, jonka aikana katsotaan, mitä tulikaan tehtyä ja mitä jatkossa pitäisi tehdä. Esitys kannustaa kriittiseen luentaan, opettaa medialukutaitoa ja pohtii satujen (elokuvien, mediasisällön) piilo-opetuksia ja metaforia. Esitys on kaksikielinen, siinä puhutaan ruotsia ja suomea. Yleisön ei tarvitse hallita molempia kieliä.

Dramaturgia: Hanna Ryti ja työryhmä
Näyttelijät: Gogo Idman Irina Pulkka, Johanna af Schultén
Fasilitaattori: Hanna Ryti
Lavastaja: Lasse Idman

Tarinoiden vintti.jpg

Näyttely: Tarinoiden vintti (2017)

Ihmisen elämän vaiheisiin nivoutuu usein jokin esine tai asia. Se voi olla puku, työväline, valokuva, sävelmä, sana tai tarina. Tämän näyttelyn esineiden avulla  haluamme palauttaa mieliin unohtuneiksi luultuja  ajatuksia, kokemuksia, kertomuksia ja muistoja.

Jokaisella esineellä on oma tarinansa. Esineeseen jää käyttäjänsä jälki, merkki. Talo Lilla Villan on yli sadan vuoden aikana nähnyt monenlaisia tapahtumia. Osa näyttelyn esineistä ja tarinoista liittyy Lilla Villanin historiaan, osa taas Nikkilän kyläläisten elämään ja samalla Suomen kansan historiaan sadan vuoden ajalta. Nuoremmalle yleisölle näyttelyn esineistö voi olla hyvinkin vierasta, mutta ehkä myös tunnistettavaa.

Kyläläisten  arkiesineitä ja vaatteita ei ole aina voinut ostaa kaupasta vaan ne on tehty itse tai teetetty alan ammattilaisella. Esineet ja vaatteet kertovat ihmisten huikeasta kädentaidosta. Näyttely on kunnianosoitus tälle taidolle. Toivottavasti viihdytte vintillä ja teillä on aikaa istahtaa tarinoimaan, muistelemaan tai lukemaan vanhoja lehtiä ja kirjoja. Mukavaa matkaa! Toivottavat, Anne Lihavainen ja Tiina Kolehmainen 

Yhteistyökumppanit:
Sipoon Apteekki/Hans Fock, Talman Koulumuseo/Rauno Haapaniemi, Sibbo Hembyggsförening/Hans Blomberg

Kiitokset:
Hannele Arola, Maikku Huovila, Seppo ja Seija Lihavainen, Alvaro Miranda, Jore Puusa, Anja Tyrväinen, Liselott Östermalm ja Lilla Villanin väki

Erkat ja tavikset (2013)

Tarina ystävyydestä, hyväksymisestä ja tämän päivän koulusta

Erkat ja tavikset on tarina erityisoppilas Olavista, joka yrittää sopeutua tavalliseen luokkaan sekä Roosasta, joka on jo hylännyt koulunsa ja lähtenyt avaruuteen. Vai kuka hylkäsi ja kenet?

Ala-asteikäisille suunnattu, kipeän ajankohtainen, suoraan tämän päivän lasten todellisuuteen kurottava näytelmä kertoo erilaisuudesta. Lea-palkitun Paula Salmisen näytelmä lähestyy tärkeää teemaansa raikkaan huumorin ja mielikuvituksellisten ratkaisujen keinoin, luoden toivoa paremmasta.

Rooleissa: Mirjami Heikkinen, Emmi Pesonen, Tuukka Vasama ja Aaro Wichmann
Ohjaus: Salla Taskinen
Lavastus ja puvut: Nina Mansikka
Äänisuunnittelu: Johannes Wist
Valosuunnittelu: Pekka Pitkänen

bottom of page