top of page

Omat tuotannot

Kulttuuritalo Lilla Villan on monipuolisen lastenkulttuurin sisällöntuottaja.
Teatteri Lilla Villan keskittyy lapsille ja nuorille suunnattuun, laadukkaaseen uuteen 
näytelmäkirjallisuuteen. Kaikki omat teatterituotannot esitetään suomeksi ja ruotsiksi ja ne ovat vierailleet monissa teattereissa ja teatterifestivaaleilla. Teatterin lisäksi Lilla Villan tuottaa myös omia näyttelyita.

PHOTO-2022-05-26-19-25-01 (2).jpg

Teatteri Lilla Villan
Safir ja Frost-ros
(2024)

Sofia Aminoffin kirjoittamassa näytelmässä lapsi nimeltä Safir ja hänen hevosensa Frost-Ros johdattavat meidät ikiomaan, ihmeelliseen puutarhaansa, jossa he leikkivät mielikuvituksellisia leikkejään. 

 

Yhdessä Safirin kanssa ihastumme kukkien kauneuteen ja puiden uskollisuuteen, haistamme maatuvan maan ja kurkotamme tähtiin. Mustavalkean Frost-Ros tamman rinnalla saamme aistia hevosen viisauden ja voiman.

 

Esitys käsittelee ihmisen, eläimen ja luonnon suhdetta. Se kutsuu lapset ihmettelemään ja rakastamaan luontoa, sekä itseään ja meitä kaikkia sen osana. 

 

Vaellusmonologi saa kantaesityksensä Lilla Villanin taidepuutarhassa elokuussa 2024.

​

Käsikirjoittaja: Sofia Aminoff

Ohjaaja: Marielle Eklund-Vasama

Näyttelijä: Antonia Henn

Kääntäjä: Jukka-Pekka Pajunen 

Tekstin dramaturgi: Malin Kivelä

Puvustaja & lavastaja: Anne Lihavainen

Musiikin, äänen & videon suunnittelija: Petter Korkman

Yleisötyöntekijät: Reetta Myyrä & Ellu Öhman

Tuottaja: Laura Karén

Tuotanto: Teater Lilla Villan 

Näyttely:
Pää pilvissä (2022)

Pää pilvissä -näyttely toi pilvien valtakunnan Lilla Villanin vintille toukokuussa 2022. Näyttely on rakennettu kiertäväksi, ja siitä voidaan paketoida erikokoisia versioita näyttelypaikan mukaan.

 

Moniaistinen Pää pilvissä -näyttely on kuin pilvien valtakunta. Näyttelyn pilvillä on omat herkulliset nimensä ja muotonsa: untuvapilvet, palleropilvet, harsopilvet, hahtuvapilvet, sadepilvet, sumupilvet, kumpupilvet, kuuropilvet ja hyllypilvet. Näyttelystä löytyy kierrätysmateriaaleista rakennettuja, kolmiulotteisia pilviä, valokuvia pilvistä, maalauksia, teatterinukkeja, varjokuvia ja rauhoittumistila.

 

Näyttelyssä on myös pilvi, jonka sisään voi ryömiä ja pilviä, joita voi pitää sylissä ja halata. Näyttely houkuttelee tutkimaan, leikkimään, rauhoittumaan, ihmettelemään, kuuntelemaan ja oppimaan.

​

Työryhmä: Anne Lihavainen, Tiina Kolehmainen, Petter Korkman ja Tiina Mononen
Video: Cecilia Lönnqvist
Yhteistyökumppani: Meteorologi Nina Karusto / Ilmatieteenlaitos

​

​

Vuokraa näyttely:

Pää pilvissä on kaksikielinen näyttely joka tuo pilvien valtakunnan eri tiloihin. Näyttelyn voi rakentaa S, M tai L-kokoisena. 

Kohderyhmä: 3-16-vuotiaat

 

Lataa esite (pdf)

174d73_aec05fe7a6cf4a238ec9ebb40685d4e9~mv2.jpg

Teatteri Lilla Villan:
Letti - esitys monesta tavoista olla (2021)

Lilla Villan toi näyttämölle uuden, lapsille ja heidän aikuisilleen kirjoitetun nykynäytelmän. Lea-palkittu näytelmäkirjailija Paula Salmisen teksti lähti liikkeelle sukupuolesta ja päätyi moninaisten identiteettien, fantasian ja luovuuden teemoja villisti, ihmetyttävästi ja pelottavastikin pyörittävään, sadunomaiseen maailmaan, jossa hiukset kasvavat ja kasvavat, kielloista huolimatta. Näytelmän keskiössä on Letti, lapsi, jonka hiukset ovat ilmiömäisen pitkät. Letti ja hänen äitinsä vaeltavat etsimässä paikkaa, jossa kukaan ei pyrkisi määrittämään ja määräämään heitä, mutta päätyvät rajoja ja normeja rakastavan, eläköityneen kampaajan yksin asuttamaan kylään. Mahtavatko nämä erilaiset ihmiset mahtua samaan paikkaan?

 

Lavalla: Marielle Eklund-Vasama, Hanna Raita-aho & Tuukka Vasama
Käsikirjoitus: Paula Salminen

Ohjaaja: Salla Leino

Lavastus: Lotta Esko

Video- ja valosuunnittelu: Ville Virtanen

Äänisuunnittelu: Petter Korkman

Tuottaja: Laura Karén

 

Letti/Flätan on ollut Lilla Villanin ohjelmistossa syksyllä 2020 ja 2021. Keväällä 2022 teos vieraili Oulun Lastenteatterifestivaalilla ja Kouvolan Kuulas-festivaalilla.

Trio Continuo Pariisilaishattu.jpg

Teatteri Lilla Villan:
Trio continuo - pariisilaishattu (2018)

Pariisilaishattu on Zacharis Topeliuksen kirjoittama satu, jossa esineet tehdään eläviksi, tunteviksi ja ajatteleviksi. Omahyväisyys ja itsekkyys ovat tämän tarinan keskeisimmät teemat. Esityksessä yhdistyvät kolme eri taiteenlajia: cembalon soitto, tarinan kerronta sekä kuvataide. Musiikki ja tarina vievät kertomusta vuorovaikutteisesti eteen päin. Jokaisen esityksen aikana syntyy uusi maalaus tarinan aikana syntyneiden tunnelmien pohjalta, improvisoiden. Kokonaisuutta voi myös kutsua melodraamaksi, ilman romanttisen rakkauden huntua. Teos soveltuu kaiken ikäisille.

​

Pariisilaishattu on osa 3x2 –taidehanketta. Teos soveltuu myös kiertue-esitykseksi palvelutaloihin. Työryhmä: Anne Lihavainen kertoo tarinan, Tiina Kolehmainen piirtää samanaikaisesti kuvia tarinasta ja tarinaan ja  muusikko Alvaro Miranda soittaa cembaloa.

​

Esitys on valmistunut yhteistyössä Nukketeatteri Ofelian kanssa.

Asfalttienkelit_Sarah_fotoLarsKastilan.jpg

Teatteri Lilla Villan:
Asfalttienkelit (2016)

Koskettava ja ajankohtainen näytelmä kertoo suomenruotsalais-pohjoisafrikkalaisen muslimiperheen tyttärien, Leilan ja Samiran tarinan.

Asfalttienkelit perustuu Johanna Holmströmin kirjaan Asfaltsänglar.

Asfalttienkelit etsii armoa ja anteeksiantoa kärjistyneestä todellisuudesta, jossa ennakkoluulot ja stereotypiat tulevat miesten ja naisten, muslimien ja kristittyjen, uskovien ja ei-uskovien, uus- ja kantasuomalaisten, ystävien ja jopa perheenjäsenten väliin.

“Melkein uskoin sen: Että koska olen tyttö ja muslimi ja niiden mielestä vielä ulkomaalainenkin, niin minun aivoni ovat jotenkin huonommat. Melkein.”

Dramatisointi ja ohjaus: Salla Leino
Visualisointi: Nina Mansikka
Valosuunnittelu: Pekka Pitkänen
Äänisuunnittelu: Sanna Salmenkallio
Rooleissa: Kaisa El Ramly, Anna Kuusamo ja Olli Haataja

Erkat ja tavikset.jpg

Teatteri Lilla Villan:
Erkat ja tavikset (2013)

Tarina ystävyydestä, hyväksymisestä ja tämän päivän koulusta

Erkat ja tavikset on tarina erityisoppilas Olavista, joka yrittää sopeutua tavalliseen luokkaan sekä Roosasta, joka on jo hylännyt koulunsa ja lähtenyt avaruuteen. Vai kuka hylkäsi ja kenet?

Ala-asteikäisille suunnattu, kipeän ajankohtainen, suoraan tämän päivän lasten todellisuuteen kurottava näytelmä kertoo erilaisuudesta. Lea-palkitun Paula Salmisen näytelmä lähestyy tärkeää teemaansa raikkaan huumorin ja mielikuvituksellisten ratkaisujen keinoin, luoden toivoa paremmasta.

Rooleissa: Mirjami Heikkinen, Emmi Pesonen, Tuukka Vasama ja Aaro Wichmann
Ohjaus: Salla Taskinen
Lavastus ja puvut: Nina Mansikka
Äänisuunnittelu: Johannes Wist
Valosuunnittelu: Pekka Pitkänen

unnamed.jpg

Kevään sininen valo
nuorten hyvinvointia tukeva teatterihanke (2024)

Lilla Villanin nuorten hyvinvointia tukeva teatterihanke jatkuu taas keväällä 2024. Sipoon 9.luokkalaiset ovat osallistuneet kahtena viime keväänä Lilla Villanin käynnistämään hankkeeseen.

​

Näytelmän teemat nousevat sipoolaisten nuorten ajankohtaisista aiheista, joihin he toivovat jonkinlaista muutosta. Työskentelyä ohjaavat dramapedagogit ovat tehneet taustatyötä, eli kartoittaneet nuorille tärkeitä aiheita mm. kohtaamalla nuoria nuorisotalolla, haastattelemalla nuoria ja perehtymällä nuorisotutkimuksiin sekä kuulleet nuorten lähellä olevien aikuisten ajatuksia. Kerätyn materiaalin pohjalta pedagogit tekivät näytelmälle käsikirjoituksen. Nuoret pääsevät paitsi näkemään esityksen, myös osallistumaan siihen itse koululuokka kerrallaan. Näytelmä esitetään luokalle aluksi parinkymmenen minuutin esinäytelmänä. Sen jälkeen teatterilaiset keskustelevat luokan kanssa siitä, miten roolihahmot olisivat voineet toimia toisin.

​

Keskustelujen jälkeen näytelmä esitetään uudestaan siten, että oppilaat voivat halutessaan keskeyttää esityksen ja vaatia kohtaukseen muutoksen. He saavat myös itse niin halutessaan astua lavalle esittämään valitsemaansa roolihahmoa. Konsepti on osoittautunut toimivaksi.

 

Tavoite on herättää keskustelua ja miettiä yhdessä vaihtoehtoisia tapoja toimia, jotta nuorilla olisi eväitä vaikuttaa kokemaansa huonoon kohteluun. Etäännytetyn työskentelyn avulla tulee kuin vahingossa pohtineensa myös omaa elämäänsä. Sipoolaisten nuorten kokemat paineet ja henkinen yksinäisyys ovat aiheita, jotka nousivat esille ja joita käsitellään näytelmässä.

​

Lavalla: Iiris Autio, Gogo Idman ja Kaisa Leppänen

Käsikirjoitus: Reetta Myyrä ja Ellu Öhman

Foorum työryhmä 2.jpg

Lapsellisia unelmia?

Forumteatteria 9-luokkalaisille (2022)

Forumteatteri on alunperin Augusto Boalin kehittämä osallistavan teatterin menetelmä, jota kutsutaan myös sorrettujen teatteriksi. Forumteatterityöskentelyssä oppilaat näkevät aluksi taustatyöhön pohjautuvan esinäytelmän, jonka jälkeen fasilitaattori pohtii ryhmän kanssa esityksen teemaan liittyviä kysymyksiä, kuten miten päähenkilö voisi vaikuttaa kokemaansa sortoon ja muuttaa tapahtumien kulkua. Forumtyöskentelyssä oppilaat ovat oman elämänsä asiantuntijoita ja korvaamalla tai antamalla ohjeita päähenkilölle, he simuloivat oikean elämän monimutkaisia valintatilanteita. Tavoitteena on avata keskustelua ja nähdä vaihtoehtoisia tapoja toimia. 

 

Forumnäytelmä pohjautuu työryhmän tekemään taustatyöhön, jossa sipoolaisia nuoria on haastateltu ajankohtaisista haasteista ja nuoriin kohdistuvasta huonosta kohtelusta. Nuoria on kohdattu mm. nuorisotalolla, nuorisovaltuustossa ja vuorovaikutteisessa draamatyöpajassa. Fasilitaattorit ovat myös keskustelleet yhden yläkoulun kuraattorin ja opinto-ohjaajan kanssa yhdeksäsluokkalaisten tärkeistä teemoista koulun aikuisten näkökulmasta tarkasteltuna. Tämän lisäksi työryhmä on myös perehtynyt uusimman kouluterveystutkimuksen tuloksiin koskien Sipoon yhdeksäsluokkalaisten hyvinvointia.

 

Hankkeen ohjaajana, näytelmän käsikirjoittajana sekä suomenkielisten forumesitysten fasilitaattorina toimi teatteri-ilmaisun ohjaaja Reetta Myyrä. Reetan työparina toimi teatteri-ilmaisun ohjaaja ja sanataideohjaaja Ellu Öhmän, joka taustatyön lisäksi fasilitoi ruotsinkieliset esitykset.

 

Lavalla: Iiris Autio, Gogo Idman ja
Henrik Heselius /Valter Sui

Käsikirjoitus: Reetta Myyrä ja Ellu Öhman

​

Hanke toteutettiin yhteistyössä Sipoon koulutoimen kanssa ja siihen osallistui kaikki Sipoon yhdeksäsluokkalaiset 2022-2023 aikana.

Näyttely:
Miksi mörkö hymyilee? (2019)

Näyttelyssä tutustutaan satuihin ja tarinoihin, joista on tehty nukketeatteriesitys. Teatterinuket ovat upeita taideteoksia, joita on hyvin kiinnostava katsella. Jokaisella nukentekijällä on oma tunnistettava kädenjälkensä ja näyttely tuo myös esille tätä hienoa teatterikentän osaamisalaa. Näyttely koostuu siis jo eläkkeelle siirtyneistä teatterinukeista sekä muutamista uusista, näyttelyä varten rakennetuista nukeista. Jokaiselle tarinalle rakennetaan oma visuaalinen ympäristö näyttelytilaan. Tarinoihin voi itsenäisesti tutustua esillä olevien kuvakirjojen kautta.

​

Näyttely on kaksikielinen ja siksi kaikki sadut ja kyltit on esillä suomeksi ja ruotsiksi. Mukana kulkee myös pieni nukketeatterinäyttämö, jossa näyttelyssä vierailija pääsee näyttelemään marionettinukeilla, käsinukeilla ja sorminukeilla. Kokonaisuuteen kuuluu Petter Korkmanin säveltämä äänimaisema. Opastukset syventävät näyttelykokemusta.

​

Nukketeatterinäyttelyn ja siihen liittyvien esitysten, työpajojen sekä näyttelyopastuksien avulla näyttelyssä kävijä pääsee tutkimusretkelle tunteiden maailmaan. Ehkäpä juuri siksi näyttely houkuttelee hyvän sadun äärelle uudestaan ja uudestaan. Lisäksi kielikylpykoululaisille tai ruotsinkielisille on tilattavissa kaksi tarinankerronnallista konserttia. Kaikki satukirjat näyttelyssä tulevat mukana suomeksi ja ruotsiksi.

​

Lataa esite (pdf)

Tähköpää Rapunzel.jpg

Teatteri Lilla Villan:
Tähkäpää / rapunzel (2018)

Tähkäpää on interaktiivinen teatteriesitys 6.–9.-luokkien koululaisryhmille.

Esitys pohtii yhdessä yleisön kanssa itsemääräämisoikeutta. Mihin pitää suostua? Mihin ei tarvitse suostua? Miksi Tähkäpääsadun sankaritar suostuu niin helposti muiden tahtoon? Äiti ja isä luovuttavat lapsen noidalle, noita laittaa tytön torniin ja prinssi hakee nuoren neidin tornista ja tämä kaikki on Tähkäpäälle ihan ok. Vai onko?

Yleisö saa kommentoida ikiaikaista satua ja lopuksi myös muuttaa sen kulkua. Esitys on kuin peli, jossa voi välillä olla aikalisä, jonka aikana katsotaan, mitä tulikaan tehtyä ja mitä jatkossa pitäisi tehdä. Esitys kannustaa kriittiseen luentaan, opettaa medialukutaitoa ja pohtii satujen (elokuvien, mediasisällön) piilo-opetuksia ja metaforia. Esitys on kaksikielinen, siinä puhutaan ruotsia ja suomea. Yleisön ei tarvitse hallita molempia kieliä.

Dramaturgia: Hanna Ryti ja työryhmä
Näyttelijät: Gogo Idman Irina Pulkka, Johanna af Schultén
Fasilitaattori: Hanna Ryti
Lavastaja: Lasse Idman

Tarinoiden vintti.jpg

Näyttely:
Tarinoiden vintti (2017)

Ihmisen elämän vaiheisiin nivoutuu usein jokin esine tai asia. Se voi olla puku, työväline, valokuva, sävelmä, sana tai tarina. Tämän näyttelyn esineiden avulla  haluamme palauttaa mieliin unohtuneiksi luultuja  ajatuksia, kokemuksia, kertomuksia ja muistoja.

​

Jokaisella esineellä on oma tarinansa. Esineeseen jää käyttäjänsä jälki, merkki. Talo Lilla Villan on yli sadan vuoden aikana nähnyt monenlaisia tapahtumia. Osa näyttelyn esineistä ja tarinoista liittyy Lilla Villanin historiaan, osa taas Nikkilän kyläläisten elämään ja samalla Suomen kansan historiaan sadan vuoden ajalta. Nuoremmalle yleisölle näyttelyn esineistö voi olla hyvinkin vierasta, mutta ehkä myös tunnistettavaa.

​

Kyläläisten  arkiesineitä ja vaatteita ei ole aina voinut ostaa kaupasta vaan ne on tehty itse tai teetetty alan ammattilaisella. Esineet ja vaatteet kertovat ihmisten huikeasta kädentaidosta. Näyttely on kunnianosoitus tälle taidolle. Toivottavasti viihdytte vintillä ja teillä on aikaa istahtaa tarinoimaan, muistelemaan tai lukemaan vanhoja lehtiä ja kirjoja. Mukavaa matkaa! Toivottavat, Anne Lihavainen ja Tiina Kolehmainen 

​

Yhteistyökumppanit:
Sipoon Apteekki/Hans Fock, Talman Koulumuseo/Rauno Haapaniemi, Sibbo Hembyggsförening/Hans Blomberg

​

Kiitokset:
Hannele Arola, Maikku Huovila, Seppo ja Seija Lihavainen, Alvaro Miranda, Jore Puusa, Anja Tyrväinen, Liselott Östermalm ja Lilla Villanin väki

bottom of page