blogi
30.6.2022
Petri Pöyhönen, toiminnanjohtaja

Kulttuurijuna on hanke, jonka tarkoituksena on kulkea läpi koko ruotsinkielisen Suomen
Kulttuurijuna -hankkeen tarkoituksena ensisijaisena tarkoituksena on lisätä osaamista, tapoja toimia ja kouluttaa niitä toimijoita, jotka jo toimivat ja vaikuttavat lastenkulttuuritoimijoina. Yhtenä tarkoituksena luoda laajempi valikoima toimijoista ja tuotannoista, joita voidaan kierrättää ympäri Suomea. Kulttuurijuna yhdistää kaikki neljä kaksikielistä lastenkulttuuritoimijaa eri puolelta Suomea: BARK, Lilla Villan, Sagalund ja Luckan Raseborg.
Kulttuurijuna sai alkunsa Lilla Villanin toiminnanjohtajan Petri Pöyhösen aloitteesta Lahdessa syksyllä 2021, kun kaikki eri alueen toimijat kutsuttiin saman pöydän äärelle miettimään sitä, että miten edistää näiden neljän toimijan yhteistyötä. Hanke sai starttirahan Svenska kulturfondenilta keväällä 2022. Kulttuurijuna pysähtyi toukokuussa Kimitössä. Seuraava pysäkki on 26.-27.8. Lilla Villanissa, jolloin tutustutaan Lilla Villanin toimintaan ja alueen yhteistyökumppaneihin mm. Nukketeatteri Ofelian, Rävsson Companyn, Eppel&Peppelin toimintaan ja tuotantoihin. Lilla Villan myös esittelee omia tuotantojaan, jotka soveltuvat Kulttuurijunan kyytiin ympäri Suomea. Niitä ovat mm. Pää pilvissä -näyttely, joka avattiin 30.5. Lilla Villanin vintille, Tippe Tontun joulukonsertti sekä Safir och Frost-Ros & världens vidunderliga skönhet, joka on lapsiyleisölle suunnattu paikkasidonnainen vaellusmonologi ja videoinstallaatio, joka kantaesitetään teatteri Lilla Villanissa elokuussa 2023.
Lastenkulttuurikeskusten tavoitteena on tarjota lapsille ja nuorille yhdenvertaiset mahdollisuudet osallistua taide- ja kulttuurielämyksiin, joita ei rajoita taloudelliset, sosiaaliset, kielelliset tai maantieteelliset olosuhteet. Kulttuurijunan strategia on lisätä erityisesti yhteistyötä, koulutusta ja pätevyyttä erilaisten työpajojen avulla. Näin myös saadaan aikaan lista kaikista niistä lastenkulttuurin toimijoista, jotka tuottavat lastenkulttuuria sekä ruotsiksi että suomeksi.
Visio hankkeen lopputuloksista on, että meille jää junavaunu eri kulttuuri- ja taiteenalan paketteja kaikille paikkakunnille. Alueelliset kulttuuritoimijat pitävät huolta näistä paketeista ja tarjoavat niitä päiväkodeille ja kouluille. Paketit soveltuvat myös lapsiperheille. Kaikille näille neljälle lastenkulttuurikeskukselle, jotka toimivat ruotsiksi ja suomeksi jää käyttöön esitysten ja näyttelyiden kiertuepankki, joita voi tilata alueen toimitiloihin lasten, nuorten ja aikuisten iloksi. Näin eri alueen hienot kulttuuri- ja taidetuotannot tavoittavat Kulttuurijunan avulla koko Suomen.
Petri Pöyhönen,
toiminnanjohtaja
25.1.2022
Petri Pöyhönen, toiminnanjohtaja
.jpg)
”KAIKKI PERUTTU.” ”SULJETTU TOISTAISEKSI. ” ”SIIRRETTY SYKSYYN.” ESITYKSET PERUTTU.”
Näitä peruutus- ja suljettu toistaiseksi -ilmoituksia näkyy nyt kaikkialla. Tuntuu jatkuvasti siltä, että kaikki suunnitelmat on laitettava uusiksi hyvin lyhyellä varoitusajalla. Joulukuussa virisi toivo, että vihdoinkin meillä on käytössä koronapassi, joka mahdollistaa esitystoiminnan ja kokoukset kunhan muutkin turvatoimet otettu huomioon: konserteissa ja esityksissä ei väliaikoja, kaikilla istumapaikat riittävillä turvaväleillä ja kaikilla maskit ja tarjolla riittävästi käsidesiä. Toisin kävi. Kaikkea ei voi ennustaa muuta kuin, että koronaepidemia on arvaamaton tauti kaikkine variaatioineen. Se, mitä tässä hetkessä toivoisi päättäjiltä, että kun tilat suljetaan, kaikki työskentelymahdollisuudet estetään ja toiminta kielletään niin myös puhutaan miten näitä toimijoita tuetaan: mitä avustusmuotoja otetaan käyttöön samalla kun työskentelyolosuhteet viedään. Nyt me odotetaan tuskastuneina, että miten tästä keväästä selvitään, mitä voidaan toteuttaa ja miten: ryhmä kerrallaan, luokka kerrallaan vai perutaanko kaikki?
ONKO KAIKKI PAKKO PERUA?
Yksinkertainen vastaus: EI. Lilla Villan pyrkii tekemään kaikkensa, että toimintaedellytykset säilyvät säädetyillä säännöillä. Tammikuussa avattiin kahden taiteilijan näyttelyt Lilla Villanin Pikkusalissa. Koska Café Lilla Villan on koronan takia suljettu toistaiseksi, muokattiin tilasta mitä viehättävin Galleria Lilla Villan. Galleria Lilla Villanissa on nähtävillä Milla Riskun ja Katri Oikarisen Seuraava tarina niminen yhteisnäyttely. Näyttelyt kuuluvat Sana—Ord -lastenkirjallisuusfestivaaliin, joka jouduttiin perumaan. Kaikki festivaalin esitykset ja konsertit on siirretty toteutettaviksi syksyyn 2022 tai helmikuuhun 2023. Näyttely on kuitenkin auki arkisin klo 10-15. Näyttely on pidennetty 26.4. asti, jolloin pystymme esittelemään näyttelyä ja näyttelyyn liittyviä videoita. Näyttely koostuu viehättävistä veistoksista ja tauluista, jotka tehty kirjoista ja kirjojen kansista. Esillä on mm. Signe Brander omien valokuviensa keskellä, Minna Canth, Zacharis Topelius ja Fredrika ja Johan Runeberg nauttimassa kahvipöydän ääressä kaffetta ja torttuja. Milla Risku kertoo näyttelystään seuraavaa: ”Teatteritalo — Locum Vacuum ovat syntyneet koronaepidemian aiheuttamasta ahdistuksesta syksyllä 2020 kun kaikki teatterit, museot, konserttisalit ja kirjastot olivat suljettuina. Oli pakko tarttua saksiin, liimaan ja vanhoihin kirjoihin ja muokata niistä teatteritalo ja sen ympärille näyttämöitä, jotka pysyivät tyhjinä ja suljettuina.” Tammikuussa 2022 tilanne on melkein sama kuin syksyllä 2020. Onneksi näyttely on auki. Vielä haaveillaan, että näyttelyyn pääsee tutustumaan ryhmä kerrallaan maalis-huhtikuussa 2022.
MIKSI MÖRKÖ HYMYILEE? -NÄYTTELY VALTAA GALLERIA ARXIN 1.2.-20.3.2022
Lilla Villanin tuottama Miksi mörkö hymyilee? -kiertuenäyttelyä rakennetaan paraikaa Hämeenlinnan Galleria Arxiin. Näyttely on ollut jo esillä Vantaalla, Helsingissä, Lapinlahdella ja Joensuussa. Nyt se valtaa Hämeenlinnan. Näyttelyssä tutustutaan satuihin ja tarinoihin, joista on tehty nukketeatteriesitys. Teatterinuket ovat upeita taideteoksia, joita on hyvin kiinnostava katsella. Jokaisella nukentekijällä on oma tunnistettava kädenjälkensä ja näyttely tuo myös esille tätä hienoa teatterikentän osaamisalaa. Näyttely koostuu siis jo eläkkeelle siirtyneistä teatterinukeista sekä muutamista uusista, näyttelyä varten rakennetuista nukeista. Jokaiselle tarinalle rakennetaan oma visuaalinen ympäristö näyttelytilaan. Tarinoihin voi itsenäisesti tutustua esillä olevien kuvakirjojen kautta. Näyttelyopastukset ja Mörön unisukat -esitykset on siirretty maaliskuuhun.
”VOIKO NUOREN UNELMAT OLLA VÄÄRÄNLAISIA?”
Villan on käynnistänyt forumteatterihankkeen kaikille Sipoon yhdeksäsluokkalaisille. Forumnäytelmän teema nousee sipoolaisten nuorten ajankohtaisista aiheista, joihin he toivovat jonkinlaista muutosta. Työskentelyä ovat ohjanneet fasilitaattorit Reetta Myyrä suomeksi ja Ellu Öhman ruotsiksi syksyllä 2021 eli kartoittaneet nuorille tärkeitä aiheita mm. kohtaamalla nuoria nuorisotalolla, järjestämällä keskusteluillan nuorisovaltuustolaisille ja haastattelemalla nuoria. Samalla on perehdytty nuorisotutkimuksiin ja muuhun materiaaliin sekä kuultu nuorten lähellä olevien aikuisten ajatuksia.
Tämän taustatyön pohjalta on syntynyt näytelmä, jota ohjaaja kirjoittaa ja työstää interaktiivisesti nuorten kanssa. Nämä osallistavat forumesitykset toteutetaan maalis-huhtikuussa 2022. Esityksiin tullaan luokka kerrallaan Lilla Villaniin ja yhden kokonaisuuden kesto on 1,5 tuntia. Tavoitteena on siis osallistavan draamatyöskentelyn avulla työstää nuorille ajankohtaista aihetta, herättää keskustelua ja miettiä vaihtoehtoisia tapoja toimia, jotta nuorilla olisi eväitä vaikuttaa huonoon kohteluun. Etäännytetyn työskentelyn avulla tulee kuin vahingossa pohtineensa myös omaa elämäänsä. Keskeinen kysymys kohtaamisissa on ollut ‘Oletko kohdannut tai todistanut nuoriin kohdistuvaa epäoikeudenmukaista käytöstä, toisten nuorten tai aikuisten osalta?’ Fasilitaattorit ovat myös keskustelleet yhden yläkoulun kuraattorin ja opinto-ohjaajan kanssa yhdeksäsluokkalaisten tärkeistä teemoista koulun aikuisten näkökulmasta tarkasteltuna. Tämän lisäksi työryhmä on myös perehtynyt uusimman kouluterveystutkimuksen tuloksiin koskien Sipoon yhdeksäsluokkalaisten hyvinvointia.
Tämän taustatyön pohjalta käsikirjoittaja kirjoitti esinäytelmän, joka käsittelee muun muassa kysymyksiä, miksi poikien on vaikea näyttää herkkyyttään ja toimia tiettyjen humaanien arvojen mukaisesti sekä mistä nämä kovat arvot tulevat? Miksi tytöt joutuvat kokemaan loukkaava käytöstä? Esitys tutkii myös yhdeksäsluokkalaisten kokemia paineita, kun kuormittavan maailmantilanteen keskellä pitäisi suoriutua kunniallisesti viimeisestä peruskoulun vuodesta ja tietää, mihin hakea opiskelemaan. Nuoren kokemat paineet voivat olla kovat, etenkin jos ympärillä olevilla aikuisilla ei ole rahkeita tukea nuorta tärkeänä vuonna. Hankkeen tavoitteena on herättää keskustelua nuorten ja aikuisten välillä sekä tukea nuorten hyvinvointia haastavana aikana. Oppilaat tulevat Lilla Villaniin forumesitykseen kouluajalla, oman opettajansa kanssa, jotta keskustelua olisi helppo jatkaa myös koulussa. Hanke on valittu osaksi Sipoon kunnan liikunta- ja kulttuurikalenteria ylimääräisenä hankkeena. Hankkeen rahoittaa yksin Lilla Villan yksityisten säätiöiden myöntämien avustusten turvin. Lilla Villan tekee tämän siksi, että se haluaa koronaepidemian aikana tukea nuorten hyvinvointia mahdollistamalla rakentavaa vuorovaikutusta draamapedagogisin menetelmin. Koulukiusaaminen on vakava ja kipeä aihe monille nuorille, joka on taas saanut ikäviä uutisia mm. Sipoon Sanomissa tammikuussa 2022.
Hankkeen ohjaajana, näytelmän käsikirjoittajana sekä suomenkielisten forumesitysten fasilitaattorina toimii teatteri-ilmaisun ohjaaja Reetta Myyrä, joka on ohjannut useita forumesityksiä Helsinkiin, viimeksi lukiolaisille suunnatun, nasujaisia käsitelleen forumin vuonna 2021. Reetta on ensimmäiseltä ammatiltaan nuoriso-ohjaaja ja toiminut vuosia erityisnuorisotyöntekjänä. Reetan työparina toimii teatteri-ilmaisun ohjaaja ja sanataideohjaaja Ellu Öhman, joka taustatyön lisäksi fasilitoi ruotsinkieliset esitykset. Näyttelijöinä hankkeessa toimivat näyttelijät Gogo Idman, Henrik Heselius ja Iiris Autio.
LILLA VILLAN ON UNELMIEN TALO
Lisäksi Lilla Villan on monen taiteilijan unelmien talo, jossa ne myös toteutetaan. Tarkoitus on käynnistää yhteiset Touhuaamut 21.2.—30.5., Lasten Lauantait 19.2.-4.6., vierailla Lilla Villanin tuottamalla Letti -teatteriesityksellä Oulun Lastenteatterifestivaalilla 5.-7.4. ja Kuulas-festivaalilla Kouvolassa 20.-21.5. ja aloittaa Flyygelikonserttisarja, jossa vierailee huippuartisteja kuten mm. baritoni Tommi Hakala ja pianisti Kristian Attila (22.3.), sopraano Minna Nyberg Tuohi -orkesterin solistina (5.6.). Club Lilla Villan -konserttisarjassa kuullaan monipuolista musiikkia ja runoutta kevään aikana: Laskeutuu lempeä valo meihin kaikkiin ja jäniksiin (4.3.), Duo Maija Ruuskanen & Veera Railio & Laura Voutilainen (22.4.) sekä Tango del Norte (6.5.). Lilla Villanin tuottama Pää pilvissä -vinttinäyttelyä rakentaa työryhmä Anne Lihavainen, Tiina Kolehmainen, Laura Karén, Tiina Mononen ja Petter Korkman. Näyttely avataan yleisölle vappuaattona 30.4.2022.
Etätyöpisteessä 25.1.2022,
Petri Pöyhönen
24.5.2022
Reetta Myyrä, nuoriso- ja teatteri-ilmaisun ohjaaja

"Mitä sä ajattelet?”,
sain kysyä kohtaamiltani Sipoon 9.luokkalaisilta osana Lilla Villanin toteuttamaa forumteatterihanketta. Ja koskettavaa kyllä, he kertoivat, minulle tuntemattomalle. Forumesityksemme ‘Vääränlaisia unelmia?’ perustui nuorten kokemaan väärinkohteluun ja paineisiin. Forumteatteri on brasilialaisen Augusto Boalin kehittämä soveltavan teatterin menetelmä, jota kutsutaan myös sorrettujen teatteriksi. Forumteatterin yksi tärkeä osa on taustatyö, jossa työryhmä etsii aihetta esitykselle tulevaan yleisöön tutustumalla. Kiersimme kollegani Ellu Öhmanin kanssa nuorten keskuudessa, keskustelimme koulun henkilökunnan kanssa ja tutustuimme tuoreimpaan kouluterveyskyselyyn löytääksemme nuorille tärkeän aiheen.
Näistä kohtaamisista mieleeni jäi nuorten avoimuus ja välittyi halu kertoa aikuisille mitä he ajattelevat ja ovat kokeneet. Syntyi tarina, jonka keskiössä on suuntaansa etsivä nuorimies, Sebastian, joka ei saa rohkaisevaa tukea ympärillä olevilta ihmisiltä, joilla on kaikilla omat ajatuksensa miten Sebastianin tulisi elää ja millaisia valintoja tehdä. Ja muiden painostaessa, hän toimii myös omia arvojaan vastaan.
Dialogisessa työskentelyssä oppilaat saavat kertoa ajatuksiaan mm. päähenkilön unelmista ja millaisia valinnan paikkoja hänellä oman elämänsä suhteen on. Keskustelun jälkeen kuka tahansa saa keskeyttää esityksen ja yhdessä pohditaan, mitä päähenkilö voisi nyt tehdä. Oppilas voi mennä näyttämölle kokeilemaan päähenkilön rooliin, miten siinä tilanteessa voisi toimia toisin. Näin oppilaat simuloivat todellisuutta ja tutkivat fiktion kautta erilaisia toimintatapoja ja niiden vaikutusta päähenkilön elämään. Samalla voi eläytyä eri ihmisten asemaan ja mahdollisuus empatiaan kasvaa.
Forumteatteri on kokonaisvaltaista, se aktivoi niin ihmisen ajattelua moniäänisin keskusteluin, tunteita samaistuttavan näytelmän ja roolihenkilöiden myötä sekä ihmisen sosiaalista ulottuvuutta koko luokan osallistuttua työskentelyyn. Soveltava teatteri edustaa minulle teatterintekijänä suurta välittämistä yhteisöstä, jonka kanssa teatteria tehdään. Ja teatteria tehtiin nyt yhdessä, niin työryhmässä kuin nuortenkin kanssa.
Nuorten palautteesta päätellen projekti oli merkittävä heille. Suurin osa piti forumteatteria hyvänä keinona herättää keskustelua ja pohtia sortoa. “Se oli mieltä avaavaa ja mukavan avointa”, vastasi eräs. Moni toivoi vastaavia teatterihankkeita jatkossakin mm. päihteisiin, kiusaamiseen ja rasismiin liittyen. Myös työryhmä unelmoi hankkeen jatkosta, olisi mahtava päästä vuosittain tekemään soveltavaa teatteria yhdessä nuorten kanssa. Rahoituksen saaminen on kuitenkin ollut haastavaa, sillä säätiöt eivät tue hanketta, jos kunta ei osallistu kustannuksiin.
Taide ja kulttuuri nähdään usein virkistävänä viihteenä, josta voidaan säästää, mutta se voi myös muuttaa maailmaa ja ihmisten ajattelua. Yhteisöteatteri voi lisätä ymmärrystä, empatiaa ja välittämistä muista ihmisistä. Ja saada nuoren tuntemaan, että hänen ajatuksillaan on merkitystä, hänestä välitetään ja hän pystyy vaikuttamaan omaan elämäänsä.
Reetta Myyrä
nuoriso- ja teatteri-ilmaisun ohjaaja