top of page

Onneksi olkoon sykkivä Kaustinen!Onneksi olkoon sykkivä Kaustinen! Kaustinen soi kaikkien korvilla. Palkintoja ja kunniaa satelee monelta suunnalta. En yhtään ihmettele tätä huomiota.


Sain itse paikan päällä kokea Kaustisen taian. Mahtava yhteisöllisyys ja eläväinen kulttuuriperintö todellakin sykkii ja hengittää nyt ja tulevaisuudessa. En epäile sitä lainkaan.


Lastenkulttuurikeskusten väki vietti äskettäin intensiiviset päivät lastenkulttuurifoorumin parissa Kaustisella. Teemana oli aineeton kulttuuriperintö. Tutustuimme niin kaustislaiseen perinteeseen kuin muualta Suomea oleviin tapoihin vaalia aineetonta kulttuuriperintöä lasten ja nuorten kanssa. Foorumin ohjelmassa oli hienoa pelimannimusiikkia niin aikuisten kuin lasten ja nuorten soittamana. Taidolla ja riemulla yhdessä soittamista ja laulamista. Ja ryhtyi minun pomokin, Lilla Villanin toiminnanjohtaja Juulia laulamaan vanhojen opiskelukavereidensa kanssa kesken illanistujaisia. Kaustislainen meininki teki suuren vaikutuksen minuun!


Valtion taidetoimikunnat antoivat Lastenkulttuurin valtionpalkinnon Kaustisen Näppäreille. Näppärit palkittiin musiikkipedagogisesta toiminnastaan, joka on inspiroinut tuhansia lapsia ja nuoria musiikin ja perinteen harrastamiseen yhteisöllisellä tavalla.


Suomi juhli kulttuurin tekijöitä ja -tekoja Kulttuurigaalassa, jossa Kaustinen valittiin Vuoden kulttuurikehdoksi.


Finland Festival hallitus valitsi Vuoden 2024 festivaaliksi Kaustinen Folk Music Festivalin. Hallitus perusteli valintaansa: “Kaustinen Folk Music Festivalilla pääosassa on yhteisöllisyys: ammattilaiset ja harrastajat ovat yhtä suurta tasa-arvoista perhettä, jossa kaikki voivat olla aktiivisia osallistujia soiton, laulun ja tanssin parissa. Kaustisella elää vahvana kansanmusiikkitraditio, joka siirtyy sukupolvelta toiselle, mestareilta kisälleille. Festivaalin juuret ovat tiukasti kiinni alueen pelimanniperinteessä, mutta samalla tuodaan rohkeasti esille nykykansanmusiikin uusimpia trendejä, ja saadaan nämä kaksi maailmaa soimaan yhdessä. Festivaali on vaikuttanut vahvasti siihen, että kaustislainen viulunsoitto on nostettu Unescon ihmiskunnan aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon 2021.”


Kiitos antoisista Lastenkulttuurifoorumi-päivistä Kansanmusiikki-instituutti ja Lastenkulttuurikeskus Lykky!

Erittäin riemukkaat onnittelut Näppärit ja Kaustinen!

27.11.2023 Laura Karén, Lilla Villan

Comments


bottom of page