top of page

Egna Produktioner

Kulturhuset Lilla Villan producerar mångsidig barnkultur. Teater Lilla Villans fokus ligger på nya pjäser av hög kvalitet riktade till barn och unga. Alla egna teateruppsättningar sätts upp på både finska och svenska och har gästat många teatrar och teaterfestivaler. Utöver teater producerar Lilla Villan också egna utställningar.

Safir och Frost-Ros

Teater Lilla Villan:
Safir och Frost-ros (2024)

I Sofia Aminoffs pjäs Safir och Frost-Ros & den vidunderliga trädgården leder barnet Safir och hästen Frost-Ros oss till sin vidunderliga trädgård och de fantastiska lekarna som de leker där. 

 

Tillsammans med Safir undersöker vi blommornas prakt och trädens trohet, vi luktar på myllan och kisar mot stjärnorna. Och vid Safirs bästa vän Frost-Ros sida kan vi stillna och uppleva hennes vishet och kraft.

 

Föreställningen handlar om relationen mellan människor, djur och natur och bjuder in barnen att förundras över och älska naturen – och sig själva och oss alla som en del av den. 

 

Vandringsmonologen får urpremiär i Lilla Villans konstträdgård i augusti 2024.

Manus: Sofia Aminoff

Regi: Marielle Eklund-Vasama

Skådespeleri: Antonia Henn

Textdramaturgi: Malin Kivelä

Kostym och scenografi: Anne Lihavainen

Musik, ljud och video: Petter Korkman

Teknisk hjälp: Juha Ikonen

Den förtrollade trädgårdsmästaren: Laura Karén

Publikarbete: Reetta Myyrä & Ellu Öhman

Produktion: Teater Lilla Villan 

Uppföranderätt: Agency North

Pää pilvissä

Utställning:
Sväva på moln (2022)

Utställningen Sväva på moln tog med sig molnriket till Lilla Villans vind i maj 2022. Utställningen är byggd för att turnera. Den kan paketeras i olika storleker beronde på utställningsplats.

 

Utställningen består av information om moln, tredimensionella moln, fotografier och målningar av moln, teaterdockor samt skuggbilder. Du hittar också ett moln som går att krypa in i och moln som man kan hålla i famnen och krama. Sväva på moln syns, hörs och känns.

Atmosfären är molnens rike. Vi kan lära oss mycket
av molnen. Hur bildas moln? Vad vill de säga? Kan molnen
förutspå morgondagens väder?

Arbetsgrupp:

Anne Lihavainen, Tiina Kolehmainen, Petter Korkman och Tiina Mononen.

Video:

Cecilia Lönnqvist

Samarbetspart:

Meteorolog Nina Karusto/Meteorologiska institutet

Beställ en utställning:

Sväva på moln är en tvåspråkig utställning som kan beställas till olika utrymmen och kan byggas i tre olika storlekar: S, M och L.

Målgrupp: 3-16-vuotiaat

 

Ladda ner broschyr (pdf)

Letti Flätan

Teater Lilla Villan:
Flätan - en föreställning om många sätt att vara på (2021)

"Du är bra just sån som du är."

Den Lea-pris belönade dramatikern Paula Salminen har utgått från gender och kön och i sina undersökningar behandlar hon identitet, fantasi och kreativitet vilt, förunderligt och även en aning skrämmande i en svindlande, sagolik värld där håret bara växer och växer, alla förbud till trots.

I centrum för pjäsen står Flätan, ett barn med uppseendeväckande långt hår. Flätan och Flätans mamma beger sig från ställe till ställe för att hitta sin egen palts i världen; en vänlig och trygg omgivning där ingen bestämmer hur du får eller inte får vara.

Vi får komma när inpå föreställningen. Publiken stiger in som en del av dess sagolika värld, tröstar Flätan och blir bjuden övernatten till Flätan. Det hör en workshop-helhet till föreställningen där gemensamt skapade verk och delade tankar blir en del av skådespelet. Till slut får vi alla tillsammans se Flätans dröm gå i uppfyllelse då den förunderliga och unika Sparvlocken föds – som den första av sin art!

 

På sven: Marielle Eklund-Vasama, Hanna Raita-aho & Tuukka Vasama
Manus: Paula Salminen

Regi: Salla Leino

Scenografi: Lotta Esko

Video- och ljusdesign: Ville Virtanen

Ljuddesign: Petter Korkman

Producent: Laura Karén

 

Letti/Flätan var en del av Lilla Villanis repertoar på hösten 2020 och 2021. På våren 2022 gästade verket Oulun Lastenteatterifestivaali och Kuulas-festivalen i Kouvola.

Trio Continuo Pariisilaishattu

Teater Lilla Villan:
Trio continuo - pariisilaishattu (2018)

Trio Continuo förenar tre olika konster; genom musik, bildkonst och berättandet framförs Topelius saga Pariserhatten på olika sätt. Pjäsen skapas som en gemensam performans, med tre konstnärer som uppträder samtidigt, turvis och samstämmigt, med sitt eget instrument. Plötsliga solonummer blir improviserade melodier, och varje föreställning blir därmed en unik helhet.

Trio Continuo är en del av 3x2 –konstprojektet. Verket lämpar sig även för turné i servicehem. Trio Continuo är: Alvaro Miranda (cembalo), Anne Lihavainen (berättande) och Tiina Kolehmainen (visualisering)

Föreställningen är ett samarbete med dockteatern Ofelian.

Asfalttienkelit

Teater Lilla Villan:
Asfaltsänglar (2016)

Asfaltsänglar är en aktuell och rörande pjäs som baserar sig på Johanna Holmströms bok med samma namn. Pjäsen handlar om döttrarna i en finlandssvensk-nordafrikansk muslimfamilj. Det är Leilas och Samiras berättelse.

Asfaltsänglar baserar sig på Johanna Holmströms bok vid samma namn.

Asfaltsänglar söker nåd och förlåtelse i en polariserad verklighet där fördomar och stereotypier kommer mellan män och kvinnor, mellan muslimer och kristna, troende och icke-troende, nyfinländare och urfinländare, vänner och till och med mellan familjemedlemmar.

”Jag trodde nästan på dem; att min hjärna på något sätt var sämre för att jag var muslim och flicka, och dessutom utlänning enligt dem. Nästan”

 

I rollerna: Kaisa El Ramly, Anna Kuusamo, Olli Haataja

Dramatisering och regi: Salla Leino
Scenografi och dräkter: Nina Mansikka
Ljusplanering: Pekka Pitkänen
Ljudplanering: Sanna Salmenkallio
Regissörens assistent: Kaisa Jaatinen/Metropolia
Tekniker: Oskar Packalén

Erkat ja tavikset

Teater Lilla Villan:
Spessun och tavisar (2013)

Spessun och tavisar är en berättelse riktad till lågstadieålders barn. Den handlar om specialeleven Bo som försöker anpassa sig i en vanlig klass och om Rosa som redan vänt ryggen åt skolan och åkt till rymden. Eller vem var det egentligen som vände ryggen åt vem?

”Spessun och tavisar” är en aktuell pjäs som speglar barnens verklighet och vad det innebär att vara annorlunda. Med frisk humor och fantasifulla lösningar närmar sig pjäsen sitt viktiga tema. Pjäsen är skriven av den prisbelönta dramatikern Paula Salminen och har översatts till svenska av Anna Simberg.

I rollerna: Tuukka Vasama, Mirjami Heikkinen, Emmi Pesonen och Aaro Wichmann
Regi: Salla Taskinen
Scenografi och kostym: Nina Mansikka
Ljus: Pekka Pitkänen
Musik och ljud: Johannes Wist

Forum

Vårsol och vemod -
Teaterprojekt som stöder ungdomars välmående (2024)

Lilla Villans teaterprojekt som stöder ungdomars välmående fortsätter våren 2024. Sibbos niondeklassare har under de två senaste vårarna deltagit i projektet.


Temat i föreställningen utgår från aktuella frågor som ungdomarna i Sibbo vill se förändring i. Två dramapedagoger har gjort ett bakgrundsarbete, dvs. identifierat frågor som är viktiga för ungdomarna genom att träffa dem på ungdomsgårdar, intervjuat dem, studerat ungdomsforskning och lyssnat på idéer från vuxna i deras omgivning.


På basen av det insamlade materialet har pedagogerna skrivit ett manus för pjäsen. Ungdomarna får, förutom se föreställningen också delta i den, en klass i taget. Efter att ha sett föreställningen diskuterar man sedan med klassen hur karaktärerna kunde ha agerat annorlunda. Efter diskussionen spelas pjäsen upp på nytt, med möjlighet för eleverna att avbryta föreställningen och begära en scenförändring om de så önskar. De kan också välja att själva gå upp på scenen och spela en valfri rollfigur. Konceptet har visat sig vara fungera nde.


Syftet är att väcka diskussion och tillsammans fundera på olika sätt att agera så att ungdomar har möjlighet att påverka eventuellt förtryck de utsätts för. Genom att fundera på vad karaktärerna i pjäsen utsätts för, börjar åskådarna också oavsiktligt refl ektera över sina egna liv. Den press och ensamhet som ung domar i Sibbo upplever är teman som tas upp i pjäsen.

På scen: Iiris Autio, Gogo Idman och Kaisa Leppänen

Manus: Reetta Myyrä och Ellu Öhman

Forum teatteri työryhmä

Barnsliga drömmar?

Forumteater för niondeklassister (2022)

Lilla Villan startade ett forumteaterprojekt som riktade sig till alla nior i Sibbo. Projektet var en del av Sibbos kultur- och motionskalender.

 

Forumteater är en typ av teater med inslag av värderingsövningar och socialanalytiskt rollspel. I Forumteater bearbetas orättvisor och konflikter mellan individer. Efter föreställningen får publiken ta en aktiv roll och försöka lösa konflikterna och orättvisorna i föreställningen.

 

Tematiken i forumteaterföreställningen var frågor som är aktuella för unga eller som de unga vill se en förändring i. Arbetet leddes av Lilla Villans dramainstruktörer Ellu Öhman på svenska och Reetta Myyrä på finska.

 

Arbetsgruppen inledde ett bakgrundsarbete under hösten 2021 där de kartlade frågor som är viktiga för unga i Sibbo. Arbetsgruppen besökte bl.a. ungdomsgården, träffade ungdomsfullmäktige och gjorde intervjuer. De gick också igenom undersökningar som har gjorts om ungas välmående.

 

Foreumteaterföreställningen är en interaktiv föreställning där publiken har möjlighet att delta i och ändra på handlingsförloppet. Föreställningarna spelades under 2022 och 2023 på Lilla Villan. Niorna kom klassvis till Lilla Villan på besök och föreställningens längd vad 1,5h.

 

Syfte med projektet är att tillsammans med unga bearbeta aktuella frågor, skapa diskussion och fundera på alternativa sätt att handla, så att de unga har verktyg att agera om de behandlas illa. Då de unga funderar över val och problem som rollfigurerna i forumteaterföreställningen går igenom, speglar de samtidigt sina egna erfarenheter och funderar över sina eget liv.

 

På scen: Iiris Autio, Gogo Idman och
Henrik Heselius /Valter Sui

Manus: Reetta Myyrä och Ellu Öhman

Översättning på svenska: Ellu Öhman

Miksi mörkö hymyilee

Utställning:
Varför ler du monster? (2019)

Utställningen Varför ler du, monster? är ett installations- konstverk som byggdes på Lilla Villans vind med berättelser, sagor och historieberättande i centrum. På utställningen kan man bekanta sig med sagor och berättelser, som blivit till dockteaterföreställningar.

I huvudrollen för Varför ler du, monster?-utställningen står teaterdockor. Utställningen består av pensionerade teaterdockor som har uppträtt runt om i Finland bl.a. i Teatter Helmis, Dockteater Pikku Kulkuris, Dockteater Ofelias, Teater Olgas och Dockteater Sampos föreställningar. Nu står teaterdockorna i huvudrollen. Teaterdockor är fantastiska konstverk som berättar både kända och okända sagor.

Utställningen producerades på Lilla Villan 2019 och har gjorts för att kunna turnera i tre olika storlekar (S-, M- och L-storlek) med tillhörande dockteaterföreställningar (5 st), konsertföreställningar (2 st) och verkstäder (4 st). 

 

Utställningens kurator: Anne Lihavainen

Arbetsgrupp: Tiina Kolehmainen och Petter Korkman (musik och ljudvärld, video)

Översättningar till svenska: Sofia Aminoff

Ladda ner borschyr (pdf)

Tähkäpää Rapunzel

Teater Lilla Villan:
Tähkäpää / rapunzel (2018)

Den tvåspråkiga pjäsen Rapunzel bygger löst på bröderns Grimms klassiska saga om flickan i tornet med det långa håret, och blir en interaktiv föreställning om integritet och självbestämmanderätt. Vad allt skall du gå med på? Vilka krav behöver du inte acceptera? Varför rättar sig Rapunzel så lätt efter andras vilja?

Föreställningen är ett slags interaktivt spel, där åskådarna i lag får handleda rollfigurerna. Vad händer då flickan i sagan vill följa sin prins, men publiken råder emot detta? Pjäsen uppmuntrar publiken att tänka kritiskt och identifiera sina egna gränser, och lyfter fram de dolda budskapen och metaforerna som finns i våra berättelser, på filmduken, i media och i litteraturen.

Föreställningen spelas simultant både på finska och svenska, och publiken kan följa handlingen på båda språken.

Regi, text & dramaturgi: Hanna Ryti

Skådespelare: Irina Pulkka, Marjaana Kuusniemi, Johanna af Schultén & Willehard Korander

Tarinoiden vintti

Utställning:
historier på vinden (2017)

Föremål eller saker hör ofta ihop med viktiga händelser i människans liv. Det kan vara en dräkt, ett verktyg, ett fotografi, en melodi, ett ord eller en berättelse. Genom föremålen i den här utställningen vill vi väcka liv i bortglömda tankar, erfarenheter, historier och minnen.

Varje föremål har sin egen historia. Märken av användaren fastnar på föremålet. Huset Lilla Villan har under hundra år sett många olika händelser. En del av föremålen och historierna i utställningen knyter till Lilla Villans historia, andra till nickbybornas liv och samtidigt till finländarnas historia under de senaste hundra åren. För de yngre besökarna kan föremålen i utställningen kännas främmande, men kanske känns något också bekant.

Vardagsredskap och kläder har man inte alltid kunnat köpa i butiken. De har tillverkats själv eller beställts av experter. Föremålen och kläderna vittnar om den otroliga skicklighet människor hade.

Utställningen är en hyllning till denna hantverkstalang. Vi hoppas att ni trivs på vinden och att ni har tid att sitta ner en stund och berätta historier, dela minnen eller läsa gamla tidningar och böcker. Trevlig resa!

Önskar,

Anne Lihavainen och Tiina Kolehmainen 

Samarbetsparter: Sibbo Apotek/Hans Fock, Sibbo skolmuseum/Rauno Haapaniemi, Sibbo Hembygdsförening/Hans Blomberg

Vi tackar: Hannele Arola, Maikku Huovila, Seppo och Seija Lihavainen, Alvaro Miranda, Jore Puusa, Anja Tyrväinen, Liselott Östermalm och vännerna på Lilla Villan.

bottom of page