Katselin tähtien merta

25.9.2022 klo 16.00


Katselin tähtien merta-konserttidraama

Runoilija L. Onervan elämästä kertova konserttidraama Katselin tähtien merta on osa Lilla Villanin yhteistuottamaa L. Onerva 140-vuotta festivaalia. Teatteria ja konserttia yhdistävässä esityksessä kuullaan Leevi Madetojan lauluja ja pianoteoksia. Esiintyjät ovat sopraano Johanna Isokoski ja pianisti Tuula Hällström.


L. Onerva oli kehuttu ja kohuttu kirjailija, sivistynyt, kielitaitoinen, kulttuuripiirien keskipiste, monien tavoittelema palavasimäinen kaunotar. Hän oli Eino Leinon suuri rakkaus, mutta kiihkeä suhde ei johtanut avioliittoon. Sen Onerva solmi lopulta Leevi Madetojan kanssa. Yhteistyöstä oli tuloksena joukko hienoimpia suomalaisia lauluja. Taiteilijapariskunta paloi kuitenkin loppuun, ja Onerva suljettiin vuosiksi sairaalaan.


Tässä esityksessä pakkohoidossa oleva L. Onerva palaa muistoissaan nuoruuteen ja kohtaamisiin Leinon ja Madetojan kanssa. Onervan roolissa on monipuolinen, kauniista äänestä ja vahvasta näyttelemisestä kiitetty sopraano Johanna Isokoski. Hän on esiintynyt mm. Kansallisoopperassa sekä Jyväskylän kaupunginteatterissa musikaalin pääosassa. Hämeenlinnassa häntä on kuultu Aino Sibeliuksen roolissa sekä Iittalassa nähdyn Carmenin nimiosassa. Onervan kuvitelmissa esiintyvien Eino Leinon ja Leevi Madetojan roolit esittää pianisti Tuula Hällström. Hienostuneesta soinnistaan ja taidokkaasta soitostaan tunnettu Hällström on tehnyt yhteistyötä erityisesti laulajien kanssa ja hän onkin alallaan yksi kysytyimpiä taiteilijoita. Esityksen käsikirjoittaja ja ohjaaja Juhani Koivisto toimi pitkään Suomen Kansallisoopperan päädramaturgina. Hän on kirjoittanut useita oopperalibrettoja, kuten Jaakko Kuusiston säveltämä Jää. Hän on myös kirjoittanut ja ohjannut Kansallisoopperalle useita lastenoopperoita.


Suomalaisen kirjallisuuden merkittävimpiin runoilijoihin kuuluvan L. Onervan syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 140 vuotta. Katselin tähtien merta on tarkoitus esittää juhlavuoden aikana eri puolilla Suomea. Hämeenlinnassa teos nähdään kantaesityksenä.LIPUT: 20/15 € liput@lillavillan.fi 044 728 4897