top of page

LILLA VILLAN

Lilla Villan on vuonna 2013 avattu koko perheen kulttuuritalo Sipoossa, Itä-Uudellamaalla. Kulttuuritalon toimintaperiaatteita ovat taiteen ammattilaisuus, yhteistyö alueen asukkaiden ja toimijoiden kanssa, perheystävällisyys sekä elävä kaksikielisyys. Lilla Villan keskittyy pääasiallisesti tuottamaan lapsille ja nuorille erilaisia kulttuurielämyksiä. Lilla Villan tarjoaa ammattimaista lasten- ja nuortenteatteria, elävää musiikkia, taidenäyttelyitä, teatterin ja musiikin opetusta, tapahtumia ja juhlia, kahvila- ja ravintolatoimintaa sekä tilavuokrauspalveluita. 

Lilla Villan hyväksyttiin vuonna 2015 jäseneksi Suomen lastenkulttuurikeskusten liittoon. Vuosiksi 2017–2020 Lilla Villan valittiin koordinoimaan Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton Taidetestaajat-hanketta Uudellamaalla. Hankkeen rahoitti Suomen Kulttuurirahasto ja Svenska kulturfonden.

fullsizeoutput_43eb.jpeg

Historia

Lilla Villan sai alkunsa vuonna 2010, kun Keski-Sipoossa sijaitseva Gesterbyn kyläkoulu lakkautettiin. Ammattitaiteilijoista koostuva ryhmä perusti yhdistyksen säilyttääkseen Gesterbyn koulurakennus yleishyödyllisessä käytössä. Yhdistyksessä nähtiin mahdollisuus tuottaa laadukasta kulttuuritoimintaa paikallisista lähtökohdista, joka palvelisi koko Itä-Uudenmaan aluetta. Kesällä 2011 Sipoon kulttuurijohtaja ehdotti, että hanke toteutettaisiin vanhassa kunnantalossa Sipoon keskuksessa, Nikkilässä. Sipoon kunnan omistuksessa oleva kaunis hirsitalo oli aikaisemminkin ollut paikallistoimijoiden kulttuuri- ja harrastuskäytössä. 

Syksyllä 2011 syntyivät ensimmäiset toimintasuunnitelmat rakennuksen käyttöönottamisesta ja tammikuussa 2013 Sipoon kunnanhallitus päätti vuokrata kunnantalon Lilla Villanin ystävät ry:lle. Kun talo saatiin yhdistyksen käyttöön kesäkuussa 2013, toteutettiin omakustanteisesti mittava remontti. Kulttuuritalo Lilla Villan avasi ovensa yleisölle elokuussa 2013. Siitä lähtien toiminnan kasvu on ollut nopeaa. 

Omat tuotannot

Lilla Villan on monipuolisen lastenkulttuurin sisällöntuottaja. Tuotamme omia teatteriesityksiä ja näyttelyitä. Kaikki teatterituotannot esitetään suomeksi ja ruotsiksi ja ne ovat vierailleet monissa teattereissa ja teatterifestivaaleilla.

Hallitus

Kulttuuritaloa hallinnoi Lilla Villanin ystävät ry – Lilla Villans vänner rf. joka on vuonna 2010 perustettu aatteellinen yhdistys. Yhdistyksen jäsenistö koostuu pääosin ammattitaiteilijoista. Jäseniä on tällä hetkellä 62. Ylintä toimivaltaa käyttää hallitus, johon kuuluu vuonna 2023:

Anne Lihavainen, Liisa Kuparinen, Tuukka Vasama, Salla Leino, Reetta Myyrä, Henrik Möller, Marielle Eklund-Vasama ,Ellu Öhman, Juulia Björn

Taiteellinen toimikunta

Taiteellisesta sisällöstä vastaa Lilla Villanin taiteellinen toimikunta. Jäsenet ovat Lilla Villanin jäseniä, jotka valitaan toimikuntaan vuodeksi kerrallaan.

 

Vuonna 2023 taiteellisena toimikuntana toimii Laura Attila, Marielle Eklund-Vasama, Laura Karén, Tiina Kolehmainen, Liisa Kuparinen, Salla Leino, Petri Pöyhönen ja Heidi Savilakso-Saatsi 

Taiteellisen toimikunnan kokoonpanosta päättää hallitus. 

Tutustu hallituksen jäseniin

Anne Lihavainen potretti.jpg

Anne Lihavainen

Anne on nukketeatteritaiteilija ja taidekasvattaja. Nukketeatteri Ofelia on Annen oma kiertävä soolo teatteri, jonka pesäpaikka on Porvoossa. Anne toimii myös Nukketeatteri Sampossa näyttelijänä ja työpaja ohjaajana.

Maryelle Eklund-Vasama.jpg

MarIelle eklund-vasama

Marielle är initiativtagare till och grundande medlem av Lilla Villan. Teaterregissör och dramatiker som alltsedan början av årtusendet har skrivit och/eller regisserat teater,
barnteater, radioteater, musikteater och opera. På 1900-talet arbetade
hon även som skådespelare och 2020 gjorde hon sin comeback i rollen som
Mamman i Lilla Villans 10-års jubileumspjäs "Flätan"

HEM picture 1.jpg

Henrik möller

Henrik on akustiikka ja esitystilojen suunnittelija ja Lilla Villanin hallituksen jäsen.

Ellu Öhman Foto Janne Räikkönen.jpg

Ellu Öhman

Ellu är dramainstruktör, berättare och orkonstledare. Hon jobbar med kulturfostran och skapar dramapedagogiska helheter för barn, ungdomar och pedagoger. Ellu bor i Nickby med sin familj och Lilla Villan är en viktig del av områdets kulturliv, där man kan samlas med andra kring en konstupplevelse. 

unnamed.jpg

Salla leino

Salla Leino on porvoolainen freelance-ohjaaja. Leino on ollut Lilla Villanin toiminnassa mukana aivan alusta lähtien ja on ohjannut taloon neljä esitystä; Erkat ja tavikset, Asfalttienkelit, Reetu ja Lola sekä Letti

Teatterityön ohella Leinon elämään kuuluvat myös omat, sijais- ja bonuslapset, hevoset, kissat ja koirat sekä luokanopettajaksi opiskelu Helsingin yliopistossa. 

48428841291_f53efa8759_c.jpg

Tuukka Vasama

Tuukka on musiikkiin erikoistunut freelance-näyttelijä. Hänet tunnetaan erityisesti Red Nose Company-teatterin klassikkotulkinnoista ja oivaltavista runoesityksistään. Tuukka on Lilla Villanin perustajajäsen ja näytellyt teatterin lastennäytelmissä "Erkat ja tavikset/Spessun och tavisar" ja "Letti / Flätan".

Juulia potretti.jpg

Juulia Björn

Juulia Björn (Salonen) är en tvåspråkig, mångsidig kulturaktör som uppträder, komponerar, undervisar och arbetar i olika projekt. Speciellt nära hennes hjärta är barnkultur och tvärkonstnärliga helheter. Juulia medverkar bl.a. i grupperna Eppel&Peppel och Rävsson Company.

unnamed (1).jpg

Reetta Myyrä

Reetta on teatteri-ilmaisun ohjaaja ja kulttuurisuuntautunut nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaaja. 

Lilla Villanissa hän opettaa lasten ja nuorten teatteritaiteen perusopetusryhmiä ja ohjaa teatterileirejä. Hän on ollut mukana 3 x 2 taidehankkeessa ohjaamassa työpajoja Sipoon 4.luokkalaisille. Syksyllä 2021 alkoi myös Sipoon oma forumteatterihanke 9.luokkalaisille, jota hän on saanut käynnistää kollegan Ellu Öhmanin kanssa. 

Liisa Kuparinen.jpg

LIISA KUPARINEN

Liisa on musiikinopettaja ja muusikko. Lilla Villanissa Liisa vetää Reetta Myyrän kanssa teatteritaiteen perusopetuksen Stage- ryhmiä, musiikilla höystettynä. Liisa säveltää (mm. Musikaali Porvoon musiikkiluokille keväällä 2021) sekä keikkailee erilaisissa kokoonpanoissa soittaen ja laulaen. Myös Liisa toimii opettajana Porvoonseudun musiikkiopistossa sekä kouluilla Porvoossa.

MENOSSA MUKANA

bottom of page