wanha4web

Syksyn uusi 3×2 -taidekasvatushanke k√§ynnistyy elokuussa

12.8.-17.12.2017

Mitä 3x 2 tarkoittaa?

3×2 taidekurssit ovat kolmen viikon pituisia (2 taideoppituntia/viikko) maksuttomia taidekursseja sipoolaisille 4. luokkalaisille. Opetuksesta vastaavat Lilla Villanin taiteilijat Anne Lihavainen, Tiina Kolehmainen, Juulia Salonen ja Ellu √Ėhman.

Luokka ty√∂skentelee taideopettajan ohjauksessa. Taideopettajat laativat ryhmiens√§ 3×2-opetussuunnitelman ja vastaavat oman opetuksensa tavoitteista. Mik√§li opettajat toivovat ajankohtaisen teeman tai ilmi√∂n k√§sittely√§ opetuksessa t√§m√§ huomioidaan suunnitteluvaiheessa.

Lilla Villanissa kulttuuritarjonta rakentuu aina tietyn teeman ympärille ja tätä teemaa voidaan myös hyödyntää opetuksessa.

Taideopettajat suunnittelevat kokonaisuuden, jossa työskennellään kuvataiteen, draaman, nukketeatterin, musiikin, arkkitehtuurin, tanssin tai sanataiteen keinoin. Opettajien omakohtainen ja ammatillinen suhde taiteeseen heijastuu opetukseen. Opetusta annetaan sekä suomeksi että ruotsiksi.

Syksyn 2017 teema on Tarinoiden Vintti, jonka avulla tutkitaan ja tutustutaan paikallishistoriaan. Loppuvuoden teema on historiallinen joulu, joka tutustuttaa koululaiset joulunvieton historiaan ja perinteeseen Suomessa ja muualla.

Ensimmäisellä opetuskerralla luokka vierailee Lilla Villanissa ja tutustuu yhdessä taideopettajien kanssa joko Tarinoiden Vinttiin, teatteriesitykseen, taidenäyttelyyn tai konserttiin. Kaksi seuraavaa kertaa työskennellään koulussa ja tehdään oma taiteellinen työ.

3 x 2 ‚Äďopetus tukee koulun tekem√§√§ ty√∂t√§. Opettajat ovat mukana seuraamassa tunteja ja voivat n√§in saada ideoita ja toimintamalleja omaan opetusty√∂h√∂ns√§.

Oppilaita kannustetaan luovaan toimintaan ja ilmaisuun monin eri keinoin. Onnistuminen antaa iloa ja itsevarmuutta ja yhdessä tekeminen vahvistaa luokan yhteishenkeä.

 

Tarinoiden vintti

Lilla Villanin vintille rakennetaan elämystila Tarinoiden vintti. Tarinoiden vintti houkuttelee oppilaat tutkimaan paikallishistoriaa, tapahtumia, ihmisiä ja tapoja sadan vuoden ajalta. Elämystilassa on esillä vanhoja esineitä, vaatteita, valokuvia, tarinoita ja musiikkia.

Tarinoiden vintti kertoo sipoolaisten ihmisten elämästä sadan vuoden ajalta. Mitä leikkejä on leikitty? Miten juhlia on vietetty? Minkälaisia ammatteja ihmisillä on ollut? Minkälaisia esineitä ja työvälineitä menneisiin aikoihin liittyy? Löytyykö sellaisia ammatteja, joita ei enää ole olemassa. Mitä pelkoja ja toiveita ihmisillä on ollut?

Lilla Villanin tapahtumat kytkeytyvät Nikkilän historiaan. Lilla Villanin vintillä löytyy paljon vanhoja, rautaisia sairaalasänkyjä, sillä Lilla Villan on ollut myös sotasairaala. Talo on myös toiminut seurojen talona. Lilla Villan täyttää syksyllä 110-vuotta ja tällä tavalla juhlimme myös talon syntymäpäivää.

Koululuokkien tehtävänä on käsitellä heitä kiinnostavaa tapahtumaa, muistoa tai henkilöä. Rakennamme marionettinukkeja, käsinukkeja, naamioita ja uusia tarinoita näiden historiallisten tosiasioiden pohjalta.  Luokka voi myös tehdä yhteisen taideteoksen sairaalasänkyyn. Materiaaleina pyrimme käyttämään kierrätysmateriaaleja.

‚Üź takaisin