nik1

Lilla Villanissa juhlavuosi

LILLA VILLAN JUHLII SYKSYLL√Ą 110-VUOTTA T√ĄYTT√ĄV√Ą√Ą LILLA VILLANIA

Lilla Villan t√§ytt√§√§ syksyll√§ 110-vuotta, Tarinoiden vintti -n√§yttelyn kautta juhlimme heti elokuussa talon syntym√§p√§iv√§√§. Tarinoiden vintti ‚Äďn√§yttelyn avajaiset aloittavat Lilla Villanin juhlakauden 12.8. klo 12-15. ¬†Tarinoiden vintti ‚Äďn√§yttely kertoo sipoolaisten ihmisten el√§m√§st√§ sadan vuoden ajalta. Mit√§ leikkej√§ on leikitty? Miten juhlia on vietetty? Mink√§laisia ammatteja ihmisill√§ on ollut? Mink√§laisia esineit√§ ja ty√∂v√§lineit√§ menneisiin aikoihin liittyy? L√∂ytyyk√∂ sellaisia ammatteja, joita ei en√§√§ ole olemassa. Mit√§ pelkoja ja toiveita ihmisill√§ on ollut? N√§yttelyn toteuttavat kuvataiteilija Tiina Kolehmainen ja nukketeatteritaiteilija Anne Lihavainen. N√§yttely on arkisin auki klo 10-15 27.10.2017 asti.

3 x 2 ‚Äďtaidekurssit alkavat elokuussa. Mit√§ 3 x 2 tarkoittaa?

3×2 taidekurssit ovat kolmen viikon pituisia (2 taideoppituntia/viikko) maksuttomia taidekursseja sipoolaisille 4. luokkalaisille. Opetuksesta vastaavat Lilla Villanin taiteilijat Anne Lihavainen, Tiina Kolehmainen, Juulia Salonen ja Ellu √Ėhman. Luokka ty√∂skentelee taideopettajan ohjauksessa. Taideopettajat laativat ryhmiens√§ 3×2-opetussuunnitelman ja vastaavat oman opetuksensa tavoitteista. Mik√§li opettajat toivovat ajankohtaisen teeman tai ilmi√∂n k√§sittely√§ opetuksessa t√§m√§ huomioidaan suunnitteluvaiheessa.

Lilla Villanissa kulttuuritarjonta rakentuu aina tietyn teeman ympärille ja tätä teemaa voidaan myös hyödyntää opetuksessa. Taideopettajat suunnittelevat kokonaisuuden, jossa työskennellään kuvataiteen, draaman, nukketeatterin, musiikin, arkkitehtuurin, tanssin tai sanataiteen keinoin. Opettajien omakohtainen ja ammatillinen suhde taiteeseen heijastuu opetukseen. Opetusta annetaan sekä suomeksi että ruotsiksi.

Syksyn 2017 teema on Tarinoiden vintti, jonka avulla tutkitaan ja tutustutaan paikallishistoriaan. Loppuvuoden teema on historiallinen joulu, joka tutustuttaa koululaiset joulunvieton historiaan ja perinteeseen Suomessa ja muualla. Ensimmäisellä opetuskerralla luokka vierailee Lilla Villanissa ja tutustuu yhdessä taideopettajien kanssa joko Tarinoiden vinttiin, teatteriesitykseen, taidenäyttelyyn tai konserttiin. Kaksi seuraavaa kertaa työskennellään koulussa ja tehdään oma taiteellinen työ.

3 x 2 ‚Äďopetus tukee koulun tekem√§√§ ty√∂t√§. Opettajat ovat mukana seuraamassa tunteja ja voivat n√§in saada ideoita ja toimintamalleja omaan opetusty√∂h√∂ns√§. Oppilaita kannustetaan luovaan toimintaan ja ilmaisuun monin eri keinoin.¬†Onnistuminen antaa iloa ja itsevarmuutta ja¬†yhdess√§ tekeminen vahvistaa luokan yhteishenke√§.

Lilla Villanin tapahtumat kytkeytyvät Nikkilän historiaan. Lilla Villanin vintillä löytyy paljon vanhoja, rautaisia sairaalasänkyjä, sillä Lilla Villan on ollut myös sotasairaala. Talo on myös toiminut seurojen talona. Lilla Villan täyttää syksyllä 110-vuotta ja tällä tavalla juhlimme myös talon syntymäpäivää. Koululuokkien tehtävänä on käsitellä heitä kiinnostavaa tapahtumaa, muistoa tai henkilöä. Rakennamme marionettinukkeja, käsinukkeja, naamioita ja uusia tarinoita näiden historiallisten tosiasioiden pohjalta.  Luokka voi myös tehdä yhteisen taideteoksen sairaalasänkyyn. Materiaaleina pyrimme käyttämään kierrätysmateriaaleja.

Yhteistyökumppanit: Sipoon Apteekki/Hans Fock, Talman Koulumuseo/Rauno Haapaniemi, Sibbo Hembyggsförening/Hans Blomberg

Kiitokset: Hannele Arola, Maikku Huovila, Seppo Lihavainen, Alvaro Miranda, Jore Puusa, Anja Tyrv√§inen, Liselott √Ėstermalm

Lisätietoa: toiminnanjohtaja Petri Pöyhönen, info@lillavillan.fi, 044-7551101, www.lillavillan.fi

‚Üź takaisin