skogen_stiger_in

Elo- ja syyskuun ohjelma Lilla Villanissa

LILLA VILLAN JUHLII KULTTUURIN MONIOTTELIJAA ZACHARIAS TOPELIUSTA

Kuka suomalainen ennusti 1860‚ÄĒluvulla lentoliikenteen, autoistumisen, biokaasun, kaukol√§mmityksen, s√§hk√∂valon ja pohjoisen viiniteollisuuden?¬†Zachris (Zacharias, Sakari) Topelius¬†(1818‚ÄĒ1898), jonka syntym√§st√§ on t√§n√§ vuonna kulunut 200 vuotta. Topeliusta on kutsuttu Suomen kansan satused√§ksi valtavan satutuotantonsa vuoksi. Lilla Villanin syysohjelma rakentuu monella tapaa satujen, tarinankerronnan ja kuvataiteen ymp√§rille.

Tarinoiden vintti -n√§yttely¬†Lilla Villanin vintill√§ 14.8.‚Äď30.9.2018
Lilla Villanin juhlan√§yttely¬†Tarinoiden vintti ‚ÄĒ Historier p√• vinden¬†auki j√§lleen arkisin klo 10-16 sek√§ tapahtumien yhteydess√§. Osa n√§yttelyn esineist√§ liittyy Lilla Villanin historiaan, osa taas Nikkil√§n kyl√§l√§isten el√§m√§√§n ja osa Zachris Topeliuksen el√§m√§√§n. Vapaa p√§√§sy

Mets√§retki ‚ÄĒ Skogen stiger in¬†√§√§nimaisemateos el√§v√∂itt√§√§ Lilla Villanin vessat
Lilla Villanin vessoja el√§v√∂itt√§√§ jatkossa elokuun aikana valmistuva soiva ja v√§rik√§s installaatio. Teoksen teema on Sipoon l√§hiluonto ja el√§m√§ Lilla Villanissa. √Ą√§ni-installaatio on syntynyt kolmen taiteilijan yhteisty√∂n√§ ja kantaa nime√§ Mets√§retki ‚Äď Skogen stiger in. Teoksessa yhdistyv√§t Juulia Salosen ja Mikko Haapojan √§√§nitt√§m√§t √§√§nimaisemat sek√§ teosta varten s√§velletty musiikki. Visuaalisen ilmeen seinille luo kuvataiteilija Kira Leskinen. Teos on suunniteltu Lilla Villaniin ja se on ajateltu pysyv√§ksi osaksi taloa.

Club Lilla Villan starttaa 2.9. klo 16 Desir√©e Saarelan & Triskel -yhtyeen konsertilla¬†Mellan V√§rldar ‚ÄĒ Maailmojen v√§liss√§.¬†Liput: 10 ‚ā¨.
D√©sir√©e Saarela & Triskel¬†‚Äďyhtyeen (2011‚Äď) musiikissa yhdistyy nykyp√§iv√§n laulaja-lauluntekij√§-perinne vahvaan kansanmusiikkitulkintaan. Yhtyeen singer-songwriter-henkinen musiikki on ajatonta ja sen tunnelma t√§ynn√§ syd√§nt√§ sek√§ tarinankerronnan lumoa.

Yhtyeen uusin konserttikokonaisuus,¬†Mellan V√§rldar ‚ÄĒ Maailmojen v√§liss√§, vie kuulijansa mukanaan harvaan asutuilta seuduilta suureen maailmaan: kaupungin sykkiv√§√§n syd√§meen, maaseudulle, metsiin ja peltojen yli merelle. Laulut sanoituksineen kera musiikin liikkuvat erilaisissa todellisuuksissa, jollaisia ihmiset voivat kokea eri paikoissa ja tilanteissa niin kehollisesti kuin tunteen tasolla ‚Äď jokainen omalla ainutlaatuisella tavallaan.

Lilla Villan täyttyy Mellan Världar levykirjassa olevien, Malin Skinnarin varta vasten näihin sävelmiin valmistamilla laulumaalauksilla. Tämä on uniikki visuaalinen lisä konsertin musiikille ja elämykselle.

Désirée Saarela & Triskel -yhtye:
Désirée Saarela Рlaulu, kitara, mandoliini
Kirsi Vinkki – viulu, alttoviulu, concertina, kalimba, kantele, kellopeli
Samuli Karjalainen Рkielisoittimet, kitara, ääni- ja efektimaisemat

Lasten lauantait -sarja käynnistää uuden koko perheen lauantaisarjan 8.9. klo 10.30
Trio Continuo¬†yhdist√§√§ kolme eri taiteenlajia: musiikin, kuvataiteen ja tarinankerron. N√§ill√§ keinoin trio esitt√§√§ Topeliuksen¬†Pariisilaishattu¬†-sadun. Ty√∂ryhm√§ss√§ nukketeatteritaiteilija Anne Lihavainen, kuvataiteilija Tiina Kolehmainen ja muusikko Alvaro Miranda. Liput: 5 ‚ā¨.

Topelius-palkittu lasten- ja nuorten kirjailija Maijaliisa Dieckmann Porvoosta esitelmöi Topeliuksesta klo 11.30. Vapaa pääsy.

Syys-lokakuun taiteilija Nina Haikon Tuulen pesä -näyttelyn avajaiset klo 12.30. Näyttely avoinna arkisin klo 9-16 sekä tapahtumien yhteydessä. Vapaa pääsy.

P√∂ntt√∂p√§iv√§ klo 13-15.¬†Lilla Villan on tilannut 25 varpusille soveltuvaa linnunp√∂ntt√∂√§ Toimintakeskus Risteyksest√§. P√∂ntt√∂p√§iv√§n√§ kaikki halukkaat voivat maalata linnunp√∂ntt√∂j√§, jonka j√§lkeen ne kiinnitet√§√§n Lilla Villanin ymp√§rill√§ kasvaviin puihin. Topelius perusti lasten luonnonsuojeluyhdistyksi√§, ja lintuja esiintyy monissa h√§nen runoissaan, kuten kuuluisassa Sylvian joululaulussa. Varpunen ei ole valikoitunut joulurunon linnuksi sattumalta. Kirjallisuudessa ja runoudessa harmaanruskea varpunen oli vakiintunut v√§h√§osaisuuden vertauskuvaksi. Kirjailija menetti kaksi poikaansa n√§iden ollessa vasta vauvai√§ss√§. Lis√§ksi yksi tyt√∂ist√§ menehtyi sairauteen alle kolmivuotiaana. Topelius kirjoitti yksivuotiaana menehtyneen Rafaelin el√§m√§st√§ kertovan sadun¬†Om den sommar, som aldrig kom ‚ÄĒ Kes√§st√§, joka ei koskaan tullut.¬†Sadussa haudalle ilmestyy lintu laulamaan lohduttavaa sanomaansa kuolemanj√§lkeisest√§ paratiisista.

Varpunen ei ole niin yleinen lintu kuin usein luullaan. Jostain syystä varpusten määrä on romahtanut viime vuosikymmeninä. Varpusten vähenemisen syitä voi vain arvailla: sairaudet, ympäristönmuutokset, pesintäpaikkojen väheneminen kaupungeista ja taajamista, huono ravinto ja raskasmetallit. Toivottavasti varpuset löytävät takaisin Nikkilään tämän tempauksen myötä.

Flyygelikonsertti¬†I love Broadway -musikaalikonsertissa¬†Reeta Vestman & Pauliina Katami 16.9. klo 16. Liput: 25/20 ‚ā¨.
Useita musikaalipäärooleja  (mm. Sound of Music, Saturday Night Fever, Honeymoon in Vegas, The Rocky Horror Show) tehnyt näyttelijä-laulaja Reeta Vestman tulkitsee Lilla Villanissa koskettavia musiikillisia tarinoita Broadwayn näyttämöiltä. Lontoon Royal Academy of Musicin musiikkiteatterin osastolta ja Sibelius-Akatemiasta valmistunut Vestman tunnetaan myös Linnan juhlista Kaartin Combon valovoimaisena solistina ja Husky Rescue sekä Roots of Love-yhtyeistä. Hän on tällä hetkellä mukana Kalevala -musikaalissa New Yorkissa Maiden of the Rainbown roolissa.

Satutunti Muumimaailma Lilla Villanissa päiväkoti-ikäisille 20.9. klo 10
Muumilaakson tarinoita lukee n√§yttelij√§ Timo Torikka yhdess√§ muusikko Jarmo Julkusen kanssa. Timo Torikka on antanut √§√§nens√§ piirrossarjan Nuuskamuikkuselle. Liput: 8 ‚ā¨.

Hinthaaran kuoro Goes Motown 22.9. klo 19. Liput: 10 ‚ā¨
70- ja 80-lukujen hittejä Motown-hittejä Hinthaaran kuoron esittämänä. Konsertin johtaa Mia Makaroff. Mukana myös Jarkko Lepistö, Seppo Kantonen ja Timo Tuppurainen.

‚Üź takaisin